U MAJINOM KABINETU 12 SEKRETARA: Izabrana nova Pokrajinska vlada (FOTO)

J. S.

08. 05. 2024. u 15:16

VEĆINOM glasova poslanici Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu danas su izabrali Maju Gojković za predsednicu Pokrajinske vlade.

У МАЈИНОМ КАБИНЕТУ 12 СЕКРЕТАРА: Изабрана нова Покрајинска влада (ФОТО)

Foto: TANJUG/N.Mihajlović

Podršku je dobio i njen kabinet u kojem su jedan potpredsednik i 12 sekretara. Jednak  broj resora imao je u svom kabinetu i njen prethodnik Igor Mirović.

Gojkovićevu je za pokrajinskog mandatara predložio predsednik Skupštine APV Balint Juhas, rekavši da njen izbor predstavlja civilizacijski iskorak za AP Vojvodinu, jer je Maja Gojković prva žena na čelu Pokrajinske vlade u poslednjih osam decenija.

U ekspozeu, Gojkovićeva je najavila da će razvojni projekti, kapitalna ulaganja i interes građana biti prioriteti, te da će zajedno sa republičkom vladom i drugim organima vlasti, Pokrajina biti motor razvoja Srbije.

-Kroz sve ove projekte prvenstveno ćemo nastaviti da čuvamo blago Pokrajine, a to je bogatstvo različitosti u etničkom i svakom drugom pogledu. Velika je privilegija i obaveza nastaviti rad na već započetim projektima. To će biti čvrst oslonac za planove i aktivnosti koji će se realizovati u budućnosti. Ekonomski razvoj biće na prvom mestu prioriteta. Visok životni standard, energetski održiva Vojvodina, zelena Vojvodina i Vojvodina po meri svih njenih građana - istakla je, između ostalog, Gojkovićeva.

Zatim je predstavila svoje odabrane saradnike.

Polaganje zakletve /Foto: Skupština APV

Potpredsedničko mesto bez resora povereno je Sandri Božić iz Pančeva, ranijoj potpredsednici Narodne Skupštine Srbije. Vladimir Galić vodiće pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a o vojvođanskom zdravstvu brinuće dr Milan Popov, dosadašnji direktor bolnice u Vrbasu.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, dok Aleksandar Sofić predvodi sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu,

O sportu i omladini, kao i u prethodnom mandatu, staraće se Dane Basta, a Bojan Vranjković, raniji državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, sada je pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Nemanja Erceg je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine,a profesoru Fakulteta tehničkih nauka dr Branku Markoskom povereno je čelno mesto u Sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Sekretar Nenad Ivanišević i u ovom mandatu vodiće privredu i turizam, a Predrag Vuletić socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Smiljki Jovanović po treći put zaredom dodeljeno je mesto sekretara za finansije, dok će resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama predvoditi Aleksandra Ćirić Bošković, dosadašnja zamenica predsednika SO Ruma.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali sednici uz obrazloženje da nisu blagovremeno dobili spisak kandidata za sekretarska mesta. Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica odgovorio im je da je poslovnik, koji je usvojen još u vreme kada je na vlasti bila DS, u potpunosti i ovoga puta ispoštovan.

Po završetku sednice, predsednica Pokrajinske vlade izrazila je žaljenje što je opozicija propustila šansu da građani čuju i njihovo mišljenje i predloge.

- Žao mi je što smo čuli samo set uobičajenih uvreda. Politika uvreda nije nešto što sakuplja glasove u AP Vojvodini. Otvorena su im vrata, neka dođu da razgovaramo o svakom aspektu politike, rekla je Gojkovićeva.

U ovom skupštinskom sazivu, od ukupno 120 mesta, najviše mandata ima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" (66), "Srbija protiv nasilja" (30), SVM (9), SPS i Koalicija „Nada“ po sedam i Ruska stranka (1).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)