VUČIĆ SIJU NA POČETKU SASTANKA: Mojoj ličnoj sreći nema kraja, hvala što poštujete integritet i pomažete nam u međunarodnoj areni

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:59

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping počeli su danas tet-a-tet razgovore u Palati Srbija.

ВУЧИЋ СИЈУ НА ПОЧЕТКУ САСТАНКА: Мојој личној срећи нема краја, хвала што поштујете интегритет и помажете нам у међународној арени

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Vučić obratio se pred početak sastanka kineskom predsedniku.

- Mojoj ličnoj sreći nema kraja, mi imamo odlične odnose u svim sferama. Kada nas pitaju bilo šta o Kini, naši odgovori su vrlo prosti, u skladu sa principima kineske politike i međunarodnog prava. Hvala vam što poštujete naš teritorijalni integritet, što nam pomažete u međunarodnoj areni po brojnim pitanjima, ali i što ste kao zemlja i narod, uz vaš nalog i podršku, od 2016. značajno doprineli ekonomskom napretku Srbije. Tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Železara, Zi Đin rudnik bakra, Zi Đin rudnik zlata. Imao bih mnogo toga da kažem. Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je širom vrata, želimo da vidimo još kineskih kompanija, kineske turiste. Kupujemo devet kineskih vozova za Ekspo. Ja sam spremao, predsedniče, mogao bih satima da pričam o našoj saradnji - rekao je Vučić, poželevši još jednom dobrodošlicu Siju.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Si je izjavio danas u obraćanju u Palati Srbija da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srpskog naroda, koji potvrđuju da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da između dva naroda postoji čelično prijateljstvo.

- Veoma sam srećan što sam ovde, u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Vi ste me pozdravili na aerodromu, predsedniče Vučiću, i ostali politički lideri su bili takođe tamo i sada sam bio počastvovan tako veličanstvenom ceremonijom, impresioniran i duboko dirnut - rekao je Si.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

On je naveo da su na taj način svedoci tome da srpski narod posmatra kineski narod kao svoje čelične i najbolje prijatelje.

- Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo i postoji snažan osećaj prijateljstva između dve zemlje i to pozdravljam - rekao je Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)