PRSTI BRAŠNJAVI, A OBRAZ ČIST: Milorad Marković iz Silbaša vratio torbu punu novca pronađenu u Bačkoj Palanci

Lj.P.

27. 04. 2024. u 15:06

DA poštenje, čist obraz i miran san nemaju cenu, svojom ljudskošću potvrdio je Milorad Marković (38) iz Silbaša, kada je u ponedeljak 22. aprila, u centru Bačke Palanke pronašo torbu sa većom sumom novca i odneo u policiju da mu pomognu da se pronađe vlasnik. Nijednog trenutka ovaj mladi čovek nije imao dilemu kako treba da postupi. Uradio je onako kako je odgajan i vaspitan, da nikada ne posegne za tuđim.

ПРСТИ БРАШЊАВИ, А ОБРАЗ ЧИСТ: Милорад Марковић из Силбаша вратио торбу пуну новца пронађену у Бачкој Паланци

ljilja preradović

Ne smatrajući svoje delo velikim činom, Milorad nam kazuje da je postupio kako je jedino mogao, a to je da naizgled, neugledna torba puna novca, bude vraćena onome kome pripada. O kojoj sumi je reč, ne žele da pričaju ni on ni vlasnica.

- Tog dana, 22. aprila imao sam neke obaveze, i oko 11 sati u blizini pijace u Bačkoj Palanci parkirao sam kola - prepričava nam Milorad, po profesiji pekar u Silbašu. - Posle petnaestak minuta sam se vratio, otvorio gepek i dok sam stavljao stvari, ispod kola sam video platnenu tašnu. Po njenom izgledu, čovek ne bi pomislio da u njoj nešto ima i odgurnuo sam je nogom. Tada sam osetio da, ipak, nije prazna, podigao sam je, otvorio i ugledao puno novčanica.

Iznenađen sadržajem torbe, naš sagovornik se, kako kaže, osvrtao u nadi da je vlasnik možda tu negde i da će prepoznati tašnu i javiti se, ali to se nije desilo.

- Jedina solucija u tom trenutku bila je da odem u policijsku stanicu - kaže Milorad, koji nijednog trena nije pomislio da zadrži pronađeno, i dodaje da ne bi mogao da živi s tim, misleći da je to nečija muka. - Dve vrlo ljubazne policajke su u mom prisustvu prebrojale novac, sačinile zapisnik, i dale se u traganje za vlasnikom.

Uvek plemenit i human

MEĐU svojim Silbašanima, Milorad je poznat po humanosti. Više od 20 godina je volonter Crvenog krsta, a krv je dobrovoljno dao bezmalo 60 puta. Njegovo ime se nalazi u registru davalaca matičnih ćelija, a "vlasnik" je i donorske kartice organa.

Kada je ukućanima ispričao šta mu se desilo, supruga Tatjana, sin Nemanja i ćerka Sofia, koji se odmalena uče da je poštenje najvažnije, nisu bili iznenađeni njegovim postupkom, jer se u ovoj porodici to smatra jedino ispravnim.

Ne znajući da je tašna sa novcem u policiji, vlasnica je za njom tragala, proveravala kod taksiste s kojim se vozila, vraćala se na mesta na kojima je bila. A onda joj je stigao poziv iz policije da dođe po novac.

- Nemam reči kojima bih mogla da se zahvalim ovom mladom, poštenom čoveku - kazuje nam Mira, vlasnica tašne, koja je želela da joj objavimo samo ime. - Tog dana nosila sam nekoliko torbi i nisam primetila kada sam, baš tu s novcem, ne znam ni ja kako, izgubila. Sreća je što je nije našao neko drugi, koji možda ne bi postupio kao Milorad, čiji gest vraća veru u ljude i njihovo poštenje i čovečnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)