NAPRAVITE ČUVENU NAPOLEON TORTU: Vazdušasti desert koji će vas oduševiti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 04. 2024. u 17:00

Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora koje su premazane ukusnim filom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva.

НАПРАВИТЕ ЧУВЕНУ НАПОЛЕОН ТОРТУ: Ваздушасти десерт који ће вас одушевити (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore

  • 400 g putera
  • 2 jaja
  • 150 ml vode
  • 650 g brašna
  • 3 kašike vodke ili konjaka
  • 1 kašika sirćeta
  • Prstohvat soli

Za fil

  • 7 žumanaca
  • 6 šolja mleka (1,5 l)
  • 1 ½ – 1 ¼ šolje šećera
  • 1 šolja (250 ml) brašna
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 150-200 g putera

Priprema:

1. Za kore mutite jaja i so pa dodajte hladnu vodu, sirće i vodku. U posebnoj posudi ili u multipraktiku sjedinite brašno i puter, pa sve pomešajte sa smesom od jaja i umesite testo. Testo nemojte previše mesiti da se puter u potpunosti ne bi rastopio. Dovoljno je da postane glatko i kompaktno.

2. Testo zatim podelite na 4 jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i spremite u frižider na 1-2 sata.   

Foto: Shutterstock

 

3. Dok je testo u frižideru napravite fil. Žumanca mutite sa šećerom i 50 ml od ukupne količine mleka. Dodajte brašno pa sve mutite električnim mikserom ili žicom za mućenje da dobijete glatku smesu bez grudvica pa dodajte još 50 ml mleka.

4. Ostatak mleka stavite u posudu da prokuva, a kad je počelo da vri malo po malo ga sipajte u mešavinu žumanaca i brašna, uspite oko ¾ kipućeg mleka. Jaja i brašno stalno mešajte pa sipajte u posudu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da lagano krčka i da se zgusne. Ne prestajte sa mešanjem i ostavite da prokuva 2-3 minuta.

5. Na kraju u fil sipajte vanila ekstrakt, dodajte puter i sve dobro izmešajte. Ako su vam se napravile grudvice mutite kremu mikserom dok je još topla da ih razbijete. Fil prespite u posebnu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi, na sobnoj temperaturi.

6. Rernu uključite da se greje na 200C, Kore presecite na dva jednaka dela pa jednu po jednu razvaljajte u krug i pecite na okruglom kalupu za torte promera 30 cm okrenutom naopačke, 5-7 minuta tako da dobijete osam kora. Svaku koru dok je još topla uz pomoć kalupa izrežite na pravilan krug, a kao sekač vam može poslužiti i poklopac neke veće šerpe.

7. Kad ste ispekli sve kore, vreme je da sastavite tortu. U kalupu za torte ili na tanjiru na kome ste stavili samo obruč, na dno stavite malo fila pa stavite jednu koru tako da se zalepi. Preko prve kore stavite otprilike šest kašika fila, a preko stavite drugu koru i tako dok ne potrošite sav materijal. Kad stavite poslednju, osmu koru, celu tortu premažite ostatkom fila.

8. Ostatak kora koje su vam ostale od rezanja, izmrvite i time ukrasite vrh i stranice torte pa sve stavite na hlađenje.

(trpeza)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove