LAVROV O AMERIČKIM SANKCIJAMA IRANU: Svesno izlažu riziku ljudske živote

Novosti online

21. 05. 2024. u 12:44

SANKCIJAMA u oblasti avio-industrije, Vašington svesno izlaže riziku druge zemlje, među kojima i Iran, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

ЛАВРОВ О АМЕРИЧКИМ САНКЦИЈАМА ИРАНУ: Свесно излажу ризику људске животе

Foto: Profimedia

On je istakao da su laž tvrdnje da američke sankcije, navodno usmerene protiv vlasti, u praksi ne nanose štetu ljudima.

- Bivši iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je to već direktno rekao, optužujući Sjedinjene Američke Države da, uvodeći sankcije, koje uključuju zabranu isporuka rezervnih delova za američku avio-tehniku, dovode u opasnost ljudske živote. Amerikanci to negiraju, ali se, u stvari, u drugim zemljama kojima SAD najavljuju sankcije, ne isporučuju rezervni delovi za američku tehniku, uključujući avijacionu - upozorio je Lavrov na konferenciji za novinare.

U ovom slučaju govorimo o namernom nanošenju štete civilima koji koriste transportna sredstva, rekao je ministar.

On je takođe naveo da je razgovarao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Irana Mehdijem Safadijem, koji je potvrdio kontinuitet odnosa Moskve i Teherana. Diplomata je dodao da je i iranski ambasador u Moskvi potvrdio da od Teherana ne treba očekivati promene u spoljnoj politici.

Helikopter u kome se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi srušio se 19. maja u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan i niz drugih iranskih zvaničnika.

Prema navodima iranske agencije IRNA, uzrok pada helikoptera je tehnički kvar letelice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU: Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!