MEĐUNARODNI SUD PRAVDE DONEO ODLUKU: Odbijen zahtev za izadavanjem naloga da se zaustavi izvoz nemačkog oružja u Izrael

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 04. 2024. u 16:56

SUDIJE Međunarodnog suda pravde presudile protiv izdavanja hitnih naloga za zaustavljanje izvoza nemačkog oružja u Izrael, dodajući da su i dalje duboko zabrinuti zbog uslova u Gazi.

МЕЂУНАРОДНИ СУД ПРАВДЕ ДОНЕО ОДЛУКУ: Одбијен захтев за изадавањем налога да се заустави извоз немачког оружја у Израел

Tanjug

Ali sud takođe nije odobrio nemački zahtev da se slučaj odbaci, tako da može da se nastavi.

Nikaragva je zatražila od Međunarodnog suda pravde, poznatog i kao Svetski sud, da naredi Nemačkoj da obustavi izvoz vojnog oružja u Izrael i da nastavi finansiranje palestinske agencije UN za izbeglice UNRVA, rekavši da postoji ozbiljan rizik od genocida u Gazi.

Sud je odbio da izda bilo kakve naredbe, rekavši da trenutne okolnosti koje je predstavila Nikaragva nisu takve da sud treba da izda hitne mere.

- Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih uslova života Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajno i široko rasprostranjeno uskraćivanje hrane i drugih osnovnih potrepština kojima su bili podvrgnuti - dodao je predsedavajući sudija Navaf Salam.

Nikaragva optužuje Berlin da je prekršio međunarodno humanitarno pravo i Konvenciju o genocidu iz 1948. nastavljajući da snabdeva Izrael oružjem nakon što su sudije Međunarodnog suda pravde u januaru presudile da je verovatno da je Izrael prekršio neka prava zagarantovana Konvencijom o genocidu tokom napada na Gazu.

Proces će se nastaviti, a sledeći korak biće prilika da Nemačka uloži preliminarni prigovor na nadležnost suda.

Verovatno će proći godine pre nego što MSP donese konačnu presudu u ovom slučaju. Sud nema načina da izvrši svoje presude.

Izrael snažno negira optužbe za genocid. Ona je pokrenula svoju trenutnu vojnu kampanju u Gazi sa ciljem da uništi Hamas, palestinsku militantnu grupu koja je napala južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši 253 taoca, prema izraelskim izveštajima.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno tokom izraelske kampanje u Gazi, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, a ta enklava je gotovo pretvorena u ruševine.

(Reuters)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima