OVAJ PREDLOG POLJSKA NIJE PRIHVATILA: Ministar odbrane Zalevski o slanju vojnika u Ukrajinu

Novosti online

30. 04. 2024. u 14:15

POLjSKA ne razmatra slanje vojnika u Ukrajinu, potvrdio je danas za poljsku televiziju zamenik poljskog ministra odbrane Pavel Zalevski.

ОВАЈ ПРЕДЛОГ ПОЉСКА НИЈЕ ПРИХВАТИЛА: Министар одбране Залевски о слању војника у Украјину

Foto Tanjug/AP

- Razgovarao sam o tome sa francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom, koji nije govorio o slanju vojnika NATO-a na front, već o tome da se vojnicima NATO-a dozvoli da podržavaju ukrajinske vojnike u pozadini, rekao je Zalevski te dodao da je Poljska navodno odbila i tu opciju:

- Ovaj predlog Poljska nije prihvatila. Nema govora o slanju poljskih vojnika i to je očigledno, kazao je on.

Kako je objasnio, Varšava smatra da se bolji efekat može postići putem obučavanja ukrajinskih vojnika i slanja vojne pomoći Kijevu:

- Možemo učiniti mnogo više ako tamo pošaljemo oružje, municiju, tehniku i ako obučimo ukrajinske vojnike, što u Poljskoj i radimo, rekao je.

Zalevski je danas potvrdio i da je Poljska podnela zahtev za učešće u programu "Nuklear šering" i da ga nije opozvala, o čemu je nedavno govorio i poljski predsednik Andžej Duda, a što je izazvalo osudu poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog, budući da, kako je objasnio, predsednik nema ovlašćenja da razgovara o tome. Nezadovoljan je bio i premijer Poljske Donald Tusk.

- To je NATO program, ali odluku i punu kontrolu nad upotrebom nuklearnog oružja, koje bi se, na primer, nalazilo u Poljskoj, donosili bi Amerikanci. Naravno, ovaj program funkcioniše u Evropi. U njemu učestvuju Belgija, Italija i Nemačka. I Poljska je izrazila spremnost da učestvuje u ovom programu. I ova izjava o spremnosti nije povučena, poručili su danas iz poljskog MO.

Ipak, bez obzira na to što u Poljskoj postoji želja za nuklearnim oružjem, NATO je ranije ovog meseca saopštio da ne planira da u toj zemlji razmesti svoje nuklearne snage, dok je Rusija poručila da će ovo oružje, ukoliko tu zaista bude razmešteno, postati prioritetna meta za Moskvu.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove