KAKVE SU "LEOPARDE" NEMCI POSLALI KIJEVU: Neispravna elektronika, uređaji za komunikaciju i nišani (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 17:00

JOŠ u prvoj polovini 2023. godine, pojedine evropske države saopštile su da će Ukrajini isporučiti nemačke tenkove "leopard 1a5", a nakon određenog vremena broj obećanih oklopnjaka porastao je na više od 200.

КАКВЕ СУ ЛЕОПАРДЕ НЕМЦИ ПОСЛАЛИ КИЈЕВУ: Неисправна електроника, уређаји за комуникацију и нишани (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Budući da se radi o modernizovanim varijantama vozila konstruisanog šezdesetih godina, koje su u međuvremenu povučene iz operativne upotrebe, očekivalo se da će "leopardi" proći kroz proces popravke i zamene neispravnih delova pre isporuke.

Međutim, na osnovu dokumenata ukrajinske vojske koje je objavila hakerska grupa "Beregini" izgleda da to nije bio slučaj.

Naime, kako se može videti u izveštaju objavljenom 20. novembra 2023. godine, jedinica ukrajinske vojske sa oznakom A4723 je u periodu od 13. do 19. novembra u Poljskoj izvršila inspekciju 19 tada isporučenih "leoparda 1a5" iz Nemačke, tokom koje su utvrđeni brojni nedostaci kod 16 tenkova.

Kako se navodi u izveštaju, na osnovu analize i pregleda ukrajinskih stručnjaka, većina isporučenih vozila imala je problema sa neispravnom elektronikom i opremom za komunikaciju, a kod nekih su pojedini uređaji potpuno odstranjeni.

Pored toga, kod dela oklopnjaka iz Nemačke otkriveni su kvarovi na nišanskim spravama, motorima, topovima i laserskim daljinomerima. Ono što čitav slučaj čini još bizarnijim, jeste što je uprkos opisanim rezultatima ukrajinska vojska odlučila da čak 12 od ukupno 19 isporučenih tenkova uvede u upotrebu, uprkos tome što su svega tri "leoparda" u potpunosti ispravna, time svesno dovodeći svoje tenkiste u još veću opasnost.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove