GILJOTINA ZA VELIKOG HEMIČARA: Lavoazije pogubljen pre 330 godina u Parizu

D.B.M.

08. 05. 2024. u 07:00

OSNIVAČ moderne hemije, francuski naučnik Antoan Lavoazije pogubljen je giljotinom pre ravno 330 godina u Parizu, po nalogu Revolucionarnog suda.

ГИЉОТИНА ЗА ВЕЛИКОГ ХЕМИЧАРА: Лавоазије погубљен пре 330 година у Паризу

lavoazije

Francuski plemić zbog doprinosa u oblikovanju modernih shvatanja osnova hemije opravdano se smatra ocem te nauke. Doprineo je da hemija postane egzaktna nauka. Prvi rad mu je  odlikovan zlatnom kraljevskom medaljom, a odnosio se na rešavanje pitanja uličnog osvetljenja velikih gradova.

Rođen je u bogatoj i uglednoj pariskoj porodici što mu je omogućilo veoma dobro obrazovanje i udoban život.U najranijem periodu svog obrazovanja, pokazao je veliko interesovanje za nauku, prvenstveno hemiju, botaniku i astronomiju koje je predano izučavao. Međutim, u skladu sa željama svoje porodice, završava prava nakon čega biva primljen u advokatsku komoru iako se pravom, kao advokat, nikada nije aktivno bavio. Sve Lavoazjeovo obrazovanje u velikoj meri je obeleženo idejama i idealima francuskog prosvetiteljstva.

Na vrhuncu Francuske revolucije, optužen je za poresku prevaru i prodaju falsifikovanog duvana. Na suđenju, uprkos brojnim apelima za njegovo pomilovanje, predsednik revolucionarnog suda odlučuje da “Republici ne trebaju ni naučnici ni hemičari; tok pravde ne može biti prekinut” i osuđuje ga na smrt. Istog dana kada je uhapšen i osuđen, biva i pogubljen na giljotini. Žozef Lagranž, poznati italijansko-francuski matematičar i Lavoazjeov savremenik je događaj najbolje sumirao rečenicom:

- Bio im je samo potreban trenutak da odrube tu glavu, ali će Francuskoj trebati bar sto da bi takvu ponovo izrodila.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...