TUŽILAŠTVO U NIŠU ISTRAŽUJE SMRT BRATA UBICE MALE DANKE: Utvrditi okolnosti pod kojima je preminuo Dalibor Dragijević

Tanjug

26. 04. 2024. u 11:08

APELACIONO javno tužilaštvo u Nišu ovlastilo je Više javno tužilaštvo u tom gradu da preduzme radnje i mere radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je 7. aprila preminuo Dalibor Dragijević u Policijskoj stanici u Boru tokom zadržavanja.

ТУЖИЛАШТВО У НИШУ ИСТРАЖУЈЕ СМРТ БРАТА УБИЦЕ МАЛЕ ДАНКЕ: Утврдити околности под којима је преминуо Далибор Драгијевић

Foto: Tanjug`

On je u policiji tada zadržan po nalogu VJT u Zaječaru zbog sumnje da je pomagao svom bratu Dejanu D. da sakrije telo devojčice, koje još nije pronađeno.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je po prispeću obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu u Beogradu o njegovoj smrti, podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u ovom postupku, a u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja.

Inače, kako saznaje Tanjug, Opšte obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca iz 2017. godine propisano je da su svi javni tužioci dužni da u predmetima koji se odnose na moguće slučajeve zlostavljanja od strane policijskih službenika preduzmu radnje i mere predviđene Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, dok je u tački 4 Metodologije propisano da istragu ne treba da vodi javni tužilac koji je postupao ili postupa i u predmetu u kojem se oštećeni (navodna žrtva zlostavljana) pojavljuje kao okrivljeni ili svedok.

Apelaciono tužilaštvo u Nišu je, razmatrajući navode predloga VJT u Zaječaru, kao i dostavljene priloge, utvrdilo da su svi nosioci javnotužilačke funkcije u tom tužilaštvu preduzimali radnje u predmetu u kojem je sada pokojni Dalibor Dragijević imao svojstvo okrivljenog, zbog čega postoje stvarni razlozi zbog kojih VJT u Zaječaru nije moglo sprovesti istragu na način propisan tom Metodologijom radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je on preminuo.

Dragijević je preminuo 7. aprila u Policijskoj stanici u Boru, gde je bio priveden zbog sumnje da je pomogao svom bratu Dejanu da sakrije telo dvogodišnje devojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još nije pronađeno.

Zakon o javnom tužilaštvu u članu 21 propisuje da "neposredno viši glavni javni tužilac može obrazloženim rešenjem ovlastiti niže javno tužilaštvo da postupa u stvari iz nadležnosti drugog nižeg javnog tužilaštva ako je nadležno javno tužilaštvo sprečeno iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u predmetu", što je rešenje o supstituciji.

BONUS VIDEO: TESTIRANjE NA DEONICI BRZE PRUGE NOVI SAD - VRBAS: Postignuta brzina od 202 kilometara na sat


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe