ULTRAZVUKOM ČISTE ZAKRČEN PUT DO SRCA: UKCS jedan od tri svetska centra koji primenjuju novu metodu

D. Matović

08. 05. 2024. u 07:15

LEKARI Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije postigli su izuzetan uspeh. Sa kolegama iz Francuske i Holandije obavili su kliničko istraživanje neinvazivnog ultrazvučnog tretmana stenoze aortnog zaliska, a njihovi rezultati objavljeni su u Lancet, najznačajnijem medicinskom časopisu u svetu koji postoji 200 godina.

УЛТРАЗВУКОМ ЧИСТЕ ЗАКРЧЕН ПУТ ДО СРЦА: УКЦС један од три светска центра који примењују нову методу

Foto Privatna arhiva

Rukovodilac projekta je bio profesor Emanuel Mesas iz Pariza, a studiju je u našoj zemlji vodio profesor dr Miloš Velinović. U studiji su učestvovali anesteziolozi dr Nataša Kovačević Kostić, dr Radmila Karan, kardiohirurzi dr Duško Terzić i dr Vladimir Milićević, kao i kardiolozi doc. dr Danijela Trifunović Zamaklar i dr Olga Petrović.

Inače, kardiovaskularne bolesti su prve po učestalosti i prvi uzrok smrti u svetu, a među najčešćim oboljenjima sa tragičnim ishodom je upravo aortna stenoza.

- Počastvovani smo da budemo jedan od tri centra u kojima je primenjena nova metoda lečenja aortne stenoze, ona je još u fazi ispitivanja, ali je na dobrom putu da bude odobrena - kaže nam kardiohirurg Terzić.

- Ispitivali smo uticaj ultrazvučnog dejstva na aortnu stenozu. Ultrazvučnim talasima se slao signal za razmekšavanje bolesno stenoziranih aortnih listića, čime se popravljala njihova pokretljivost i povećavao dijametar koji je sužen zbog bolesti aortnog zaliska.

Tokom studije, kaže dr Terzić, nije bilo neželjenih efekata, a kod značajnog broja pacijenata došlo je do poboljšanja. Dalja istraživanja će potvrditi efikasnost ove metode.

Doktor Terzić ističe da je prvi put primenjena tehnologija da se potpuno neinvazivno tretira aortni zalistak:

- Pacijenti koji su učestvovali u istraživanju nisu bili uspavljivani tokom intervencije, a niko nije imao neželjene efekte. Princip je sličan razbijanju kamena u bubregu putem ultrazvuka, ali je drugačija jačina ultrazvučnih talasa, jer srčani zalistak je osetljiviji. Na pacijenta se postavlja ultrazvučna sonda sa velikim uvećanjem da se vide naslage kalcijuma, koje su određene eho i CT pregledima pre intervencije.

Aortna stenoza se najčešće leči operacijom na otvorenom srcu ili zamenom aortnog zaliska. Istraživači očekuju da će nova metoda, ukoliko bude prihvaćena, brzo postati intervencija koja se radi ambulantno. Uređaj bi, kako kažu, mogao da uspori napredovanje bolesti, da se koristi kao preventivni tretman za mlade pacijente ili u ranoj fazi bolesti.

- Pacijenti koji su učestvovali u istraživanju nisu bili dobri kandidati za operaciju, niti za TAVI metodu - kaže Terzić. - Posle dobrih rezultata istraživanja, ova metoda lečenja će biti nastavljena u još desetak medicinskih centara u svetu. Jedinstveni pristup lečenju mogao bi biti alternativa postojećim procedurama. Za razliku od bilo koje druge postojeće tehnologije, moguće je ciljati i lečiti nekoliko zona koje se prostiru na velikoj površini bez fizičkog pomeranja medicinskog uređaja koji se postavlja na grudni koš pacijenta, preko srca.

Magnet pre i posle zahvata

- OVO je zasada jedinstvena neinvazivna metoda mogućeg lečenja aortne stenoze koja će nadam se vrlo brzo postati standard - kaže anestezilog Radmila Karan. - Razbijene naslage kalcijuma posle ultrazvučnog tretmana ne mogu da odu ni u jedan drugi organ i izazovu embolizaciju ili moždani udar. Za razliku od kolega iz Francuske i Holandije, mi smo tražili da pacijenti urade magnetnu rezonancu glave, pre i posle intervencije da se vidi da li ima posledica na mozak. Dokazano je da nema i da je procedura bezbedna, a intervencija može da se ponovi posle šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!