Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Obnovljeno stanište Crničke Petke
Hodočašće
U Zabrezi, nedaleko od Paraćina, nalaze se brojni belezi negdašnjih crkava, manastira, gradišta i monaških pećina Kurjačke svete gore

Piše Nikodije Spasić

Čekajući Sunce na istoku i dane bez oblaka, krenuo sam ovog proleća na daljna hodočašća ka hramovima Svete Petke. Obuzet radošću da opet putujem ka predelima davnine, da gledam neviđeno i slušam nepoznato, stigao sam od Paraćina u selo Zabregu u Crničkoj klisuri. Od izvira Crnice u Sisevcu, pa do njenog uvira u Veliku Moravu, nigde nema brojnijih belega negdašnjih crkava, manastira, gradišta i monaških pećina Kučajske Svete gore kao u ataru ovog naselja.
Zadivljen pogledom na manastir Namasiju i crkvišta svetog Jovana Glavoseka, neimenovanih temelja krsta, zidine Petruše, stene sokola i golubova, Masni kamen sa tajnama bilja i pećine isposnika, sagledao sam budućnost u kojoj će sva ova svetost biti obnovljena, a selo Zabrega pretvoreno u mesto do koga dolaze hodočasnici da upoznaju slavu i ponos zemlje svojih predaka.
Posebno me je uzbudilo saznanje da je na ovom svetištu prva obnovljena crkva svete Petke, pomenuta u zapisima još davne 1570. godine.

Darovanje svetice

Ruševine crkve svete Petke u središtu Zabrege, pored koje se sliva voda sa Krvajičkog brda, rašćišćene su 1926. godine.
Preko srednjevekovnog temelja sagrađena je kapela. Tek je u naše vreme, zahvaljujući Radetu Miloševiću (58) i darivanju 17 domaćina iz Zabrege, crkvica prolepšana u obziđu i ukrašena freskama svetih. Na njenim zidovima islikane su tri svete Petke, a na oltaru je postavljen njen lik na ikoni.
U znak poštovanja naše svetice u Zabrezi žene su vekovima palile sveće i donosile bukete baštenskog cveća, polažući ga sa molitvama u sebi, nadajući se da će ona svojim moćima da im pomogne u održavanju sreće i zdravlja.
Ulepšavajući okolje crkvice, Gordana Stajić zasadila je pored puta, pred ulazom, klijali orah, nađen u pesku pored reke. Uz pomoć snahe Snežane iskopala je zemlju za zasad, moleći se Prepodobnoj mati Paraskevi da i ona pronađe sebi muža, da se uda i zasnuje svoj dom. Kad je orah izrastao u visinu na njemu je urezan krst osveštanog zapisnog drveta, a njena molitva je uslišena.
Tu je sada, po mom odlasku, sagrađena česma za oticanje čudotvorne vode sa padine brega, do koje su u davnini monasi odlazili. Tako je obnovljeno i verovanje da svako ko se prekrsti pred ikonom svete Petke i umije gorskom vodom sa Kučajskih planina doživi tren istinskog zanosa vere i bogougodnosti.
- Svakom ko dođe u Zabregu sa naumom da se pokloni našoj svetoj Petki - kaže Rade Milošević - mi otvaramo vrata i primamo ga sa dobrodošlicom. Na našoj zemlji isprva je bilo samo devet kuća i toliko monaha, a vremenom se umnožilo i monaštvo i ljudstvo. U svakoj našoj kući pominju se priče o tom vremenu. Ovde gde je moje imanje, zatrpano zemljom, leže kosti tih mučenika. Posle toliko vekova, na mnogim mestima gde sam kopao dotakao sam njihove grobove. Čuvam te lobanje i kosti i spremam se da pozovem sveštenika, da ih opeva, i da ih ponovo sahranimo. Neka i one počivaju u miru u blizini svete Petke. Sve to treba da se zna i da se vidi. Ko dođe u Zabregu i obiđe naša znamenja poneće odavde osećaj da je uistinu video Svetu goru, crničku.

Sreda Petkina majka

Tragajući po Zabrezi za starim ženama koje su imale bliski susret sa svetom Petkom, put uzbrdo doveo me je do kuće Borike Radunović (90).
- Čujem dobro, a slabo vidim - rekla mi je na početku našeg razgovora.- Tebe dobro razaznajem. Svetliš mi ka svetlost, pomozi mi Bože. Odavno osećam da će neko nepoznat odnekud da naiđe, da mu ispričam ono što nikom nisam. A ti tačno piši sve što ti budem rekla.
Baba Borika je puna priča o životu, trpljenju i patnji, o bilju i verovanju. Zna da priča o svemu, ali meni je odmah započela i ispričala sve što je znala o Svetoj Petki. Kao da je svetica stajala nevidna pored nje i podsećala je na njihov prvi susret.
- Bilo je vreme u mom životu - kazivala mi je baba Borika - kad nisam ništa ni jela ni pila 18 dana. Na kraju, kad mi se umiranje primaklo, došla mi je Žena u Crnini, kako mi zovemo svetu Petku, i rekla mi da sam obdarena da pričam narodu o postu. Pođem ja po selu, idem kao vejka, gladna i žedna, kad kod Spruda sretnem moju pokojnu strinu Milicu. Zagrli me ona, poljubi me u oba obraza, hoće da me vodi sa njom, tamo gde je zauvek otišla. Taman ja da pođem kad me od nje otrže Žena u crnini. Ne idi za njom, veli mi. Ona je bez Boga umrla i ti ćeš, ako je poslušaš. Tad sam lepo osetila kako su me njene reči spasile da ne ispustim dušu. Dođe mi ona noću opet u kuću i kaže mi da ne treba da idem za mrtvima, jer mi je određeno da živim 92 godine.
Tada ju je uputila u planinu po drva, da pređe preko reke i da se prekrsti svuda gde vidi porušene zidine, pa kad dođe do njive na uvrat, gde se okreću volovi, da nabere travu vratič, samu procvetalu. Tri dana da je topi u vodi, pa da se njom okupa. Jedino će tako zdravlje da povrati.
- I nemoj da zaboraviš da pališ sveće i polažeš cveće u moju crkvu - opomenula ju je sveta Petka. - Prvo sredom, pa petkom. Sreda je moja majka, ona je starija od mene.
Baba Borika je u svemu poslušala Svetu Petku. I nikad se više nije razbolela. Nadživela je i muža i dvojicu sinova.


U ovom broju

Baština
Svetinja pod hrastom

Na granici mogućeg
Živ sahranjen javio se iz groba

Tajni život Nikole Tesle
Američke igre oko srpskog genija

Prokletstva - slučajnosti koje to nisu
Plaća i sedma generacija

Da se ne zaboravi
Zvezdana smrt dobrog vojnika Šulca

Svest i naduzročni poredak
Svetački oreol - lampa pete dimenzije

Zaboravljeni bogumili
Slobodna ljubav u srednjovekovnoj Srbiji

Stravično
Ukrajinska vampirica otimala decu

Misteriozne padavine
Pljusak »malih crvenih« u Kerali

Vernici 21. veka
Videti znači verovati!

Ima neka tajna veza
Venčala sam se u mrtvačkoj odori

Bliska predskazanja
Stiže dan tri šestice

Hodočašće
Obnovljeno stanište Crničke Petke

Dileme
Novi krstaški rat?

Čitaocima koje to zanima
Inicijacija - put do znanja o istinskoj prirodi

Iskustva bliske smrti
Najveći ljudski greh

Verovali ili ne
Kada snovi postanu stvarnost