Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 569
aktuelno izdanje
Misterija lunarnih čvorova
Zapisano u zvezdama
Zašto su u indijskoj astrologiji Rahu i Ketu daleko moćniji od bilo koje planete, a ponekad - i od svih zvezda zajedno...

Piše Milan Šašić


Rahu je Severni mesečev čvor ili tačka u kojoj se seku ekliptika i mesečeva putanja. Vede govore da je Rahu planeta senka koja snažno utiče na naše živote. Rahu je uvek nasuprot Ketua, Južnog mesečevog čvora. Prema tome, Rahu i Ketu vladaju dijagonalom severoistok-jugozapad (Ketu-Rahu). Rahu je najzloćudnija planeta. Njegov uticaj se uglavnom oseća na psihološkom planu. Po mnogo čemu je sličan Saturnu, ali je i mnogo suptilniji. Kao planete senke, Rahu i Ketu poprimaju osobine planeta sa kojima se nađu u aspektima.
(Vedska akademija Srbije)
Po indijskoj legendi, zmaj koji je ugrabio od bogova eliksir besmrtnosti bio je oboren od samog Tvorca, koji ga je rasekao napola. Pošto je steklo besmrtnost, čudovište nije umrlo, već su njegova glava i rep nastavili da žive odvojeno, svaki deo za sebe. Da bi se osvetili kosmosu, ova dva dela zmaja su se zaklela da će pratiti Sunce i Mesec i da će ih pojesti, što se i događa periodično (eklipse).
Glava zmaja zvana Rahu – to je Severni mesečev čvor koji se penje. Njegov rep Ketu je Južni mesečev čvor koji pada.
U indijskoj astrologiji Rahu i Ketu su daleko moćniji od bilo koje planete, a ponekad i od svih zvezda zajedno. Uticaj svakog od njih istovremeno je antagonističan (antagonizam se uzima kao sinonim za suprotnosti) i komplementaran (koji nadopunjuje, koji zajedno s drugim delom stvara celinu). Jedan ne može ništa bez drugog, ali se oni uzajamno suprotstavljaju. Njihova priroda, onako kako je opisana u mnogim tumačenjima, podseća čudnovato na naše „nove“ planete Uran i Neptun.
Kako objasniti da dve prazne tačke prostora mogu vršiti tako snažan uticaj? To je misterija više...


Da su čvorovi po prirodi zloćudni u to nema nikakve sumnje, jer oni imaju moć da usliše sve naše želje zarad naše najveće propasti.
Ali, to su podjednako najveći dobročinioci. Kada oni dele dobročinstva, sam Jupiter, poređenja radi, obična je škrtica. Ništa izvanredno se ne čini bez njihovog učešća. Sve što oni dodirnu, izmiče običnosti.
Rahu je nepredvidiv, brz, oštar, smeo i vrlo nestrpljiv. On izaziva kompleks nezavisnosti i motiviše nas da budemo slobodni. On dodeljuje genijalnost, stimuliše moć, ugled, ispunjenje želja, praćenje masovnih trendova, ali utiče i na nervozu, ludilo, opsesije. Stvara svađu, probleme zavisnosti, hronično nezadovoljstvo, komplekse niže vrednosti, suvišne brige, tupost, hroničnu lenjost, nemogućnost samoodržanja, neverstvo, maltretiranje od strane nadređenih, frustracije.
Dobro aspektovan Rahu donosi harmoniju, prestiž, ugled i moć, kao i uklapanje u kolektivne trendove, a loše aspektovan donosi nervozu, opsesiju i psihološke probleme, nezadovoljstvo i neiskrenost.
Uz loše aspektovan Rahu moguće su bolesti ili problemi sa centralnim nervnim sistemom i psihom.
Ketu je čudan, suptilan, nasilan. On rasprostire svoje magle, tka svoje velove iluzija... Radi noću, troši se. Donosi intuiciju, poznavanje tajnovitog, lucidnost i najveću umetničku senzibilnost. Stimuliše koncentraciju, percepciju, samostalnost, oslobađanje, duhovno isceljenje, odvojenost i duhovnost.
Dobro aspektovan Ketu donosi dobru moć zapažanja, samostalnost, interes za duhovnost, potencijal duhovnog iscelitelja.
Loše aspektovan Ketu znači depresiju, izolaciju, nedostatak samopouzdanja i potpuni haos.
I jedan i drugi uzburkavaju život, duh, i stvaraju čudne poduhvate izazivajući skup neuobičajenih okolnosti, promene nagle i podmukle, iz čega proističe nestabilnost, nesigurnost i moralna sumnja i nelagodnost.

SUNCE U ASPEKTIMA

Sunce konjunkcija Severni čvor govori o mnogo važnih događaja u nečijem životu, a i obećava širok delokrug izražavanja i funkcionisanja. Ove osobe uglavnom dolaze do liderskog položaja i uvek imaju naglašene mogućnosti za sprovođenje sopstvenih stremljenja i ideja. Karmičko nasleđe je u tom položaju dobro i osobama sa ovom kombinacijom sreća je dosta naklonjena. U prethodnim inkarnacijama su verovatno doprinosili dobrobiti drugih i društva u celini.
Sunce konjunkcija Južni čvor označava da nema povoljnosti, ni previše mogućnosti za postizanje nekih važnih uspeha. Na putu su uvek brojne prepreke koje otežavaju, ograničavaju ili potpuno onemogućavaju da osoba postigne ono šta želi. Napor i muka se često ne isplate. Karmički je ovo, na određen način, kazna za sebičnost i iskorišćavanje drugih.
Sunce sekstil Severni i trigon Južni čvor naglašava uspehe u društvu, posebno ako je društvena situacija komplikovana i puna previranja. Ove osobe imaju naglašenu mogućnost da dođu u poziciju lidera i da budu nosioci dešavanja, jer im je dato da obezbede podršku drugih. Ovaj aspekt, zbog prirodnog vladarstva Sunca petim poljem, često iznedri kako poznate i kvalitetne glumce, dramaturge, muzičare, slikare, tako i dela koja ostaju trajna u vremenu i kulturi.
Sunce sekstil Južni i trigon Severni čvor je gotovo identičan prethodnom aspektu, samo je razlika u poljima u kojima se aspekt dešava. Razlika je još i u tome što ove osobe veći naglasak stavljaju na intelektualne vrednosti, kao i na tradicionalno. Veliki su poklonici običaja i etnologije u globalu.
Sunce kvadrat čvorovi ukazuje da se ove osobe često ponašaju kao da su izvan vremena i prostora u kome žive. Ne poštuju važeće norme, ni običaje. Ako dođu u poziciju da napreduju, baš se u tom trenutku povlače. Često su im uspesi, napori, kao i želje, blokirani lošim životnim uslovima i okolnostima. Ni u ljubavi nije sjajno i dosta su im teški odnosi u vezama i u braku.
Sunce trigon sekstil Južni čvor osigurava harmoniju i dobre rezultate u postojećim društvenim institucijama, u zavisnosti gde osoba živi. Ovaj aspekt osigurava dobre rezultate i isplativost truda koji je upotrebljen za određene delatnosti. Daje naklonost drugih, mogućnost liderstva, popularnost od strane većeg broja populacije. Ovaj aspekt je snažna potpora političarima i učesnicima u javnom životu.

MESEC U ASPEKTIMA
Mesec konjunkcija Severni čvor znači da su ove osobe sposobne da se usklade sa opšteprihvaćenim stvarima i situacijama i da im upravo ta sposobnost donosi sreću. Uvek osete puls okruženja, kao i pravu priliku i trenutak, što maksimalno koriste. Ne brinu nikad o posledicama, ma kakve one bile. Veliki su entuzijasti i često stiču veliku popularnost. Imaju sreće u odnosima i poslovima sa javnošću, kao i sa ženama. Ovo je i karmički povoljan aspekt, jer je nasleđe iz prethodnih inkarnacija veoma dobro. Bile su veoma velikodušne nekada, pa su u ovom životu nagrađene.
Mesec konjunkcija Južni čvor je težak aspekt. Životne okolnosti su loše i teške i ove osobe imaju veliki problem da se uklope u postojeće sisteme vrednosti. Vreme loše usklađuju sa okolnostima i za njih važi ona izreka da su uvek u pogrešno vreme na pogrešnom mestu i da nikada ne urade pravu stvar na pravi način. Uvek moraju da nose više nego što mogu da ponesu, i na njih se jako teško može računati, jer su uvek u stilu – sam protiv svih.
Ipak, mogu biti disciplinovani i imaju dar za planiranje, što im olakšava teškoće. Kroz život nauče da se koriste minimumom sredstava, što može da im donese uspeh. Kada su u opasnosti pokazuju dosta čvrst karakter, odlučnost i hrabrost. Karmički su ovo zaslužili zloupotrebom bogatstva, položaja, populanosti...
Mesec sekstil Severni trigon Južni čvor je dobra kombinacija i omogućava uspehe kroz sitne svakodnevne događaje, kao i kroz bavljenje manjim poslovima kao što je kućna radinost i sl. Svaka vrsta porodične podrške može doneti sreću i uspeh.
Mesec kvadrat čvorovi znači veliku emocionalnu disharmoniju i nesklad sa okolinom, počev od porodice, pa do društva u celini. Naglašeni su problemi i loši porodični odnosi, a teško se stiču i izvesna društvena priznanja. Ambicije se jako teško ostvaruju, a posebno ako u toj ambiciji žene imaju bilo kakvu ulogu ili uticaj. Osobe, ma kog pola da su, izložene su nevoljenosti, nemilosti i neželjenosti od strane žena.
Mesec trigon Severni i Južni čvor ukazuje na emocionalnu harmoničnost i na to da osobe sa ovim trigonom bez greške usklađuju odnose svih vrsta. Instinktivno znaju kako da upravljaju životom i okolinom, a posebno najbližim okruženjem, u svoju korist.

MERKUR U ASPEKTIMA

Merkur konjunkcija Severni čvor omogućava sve vrste priznanja, jer ove osobe sve što rade, rade na opšteprihvatljiv način. Obično su to intelektualno superiorne osobe i zato dobijaju dosta visok status. Njihove ideje su uvek rado prihvaćene. Originalni su i delotvorni kada je potrebno doneti važnu odluku, ili promovisati nove ideje.
Merkur konjunkcija Južni čvor je kontra prethodnom. Dolazi do kontradiktornih stvari i ovakve osobe su ili daleko iza, ili daleko ispred svog vremena. Ako posmatramo pozitivnu stranu, možemo naglasiti mentalnu originalnost i nezavisnost, ali ove osobe u svakom slučaju izbegavaju da se usaglase sa opšteprihvaćenim stavovima društva, ili da prihvate nešto popularno. Uporni su u promovisanju svojih ideja, bile one ispravne ili ne, a teško dobijaju podršku drugih. Pričaju pogrešne stvari u pogrešno vreme, na pogrešnim mestima, i neretko pred pogrešnim ljudima. Posledice ove konjunkcije su frustriranost i usamljenost.
Merkur sekstil Severni trigon Južni čvor znači dobro planiranje, kao i komuniciranje koje je uvek u skladu sa opšteprihvaćenim i određenim standardima. Osobe odlikuje veoma dobro razumevanje i logika i veoma lako se uklapaju u sve tokove i dešavanja, i zato su često u položaju da im ideje budu isto tako opšteprihvaćene.
Merkur kvadrat Severni i Južni čvor stvaraju neizostavno situacije prepune disharmonije i sukoba između onoga što preovladava u društvu ili u bilo kojoj ličnoj situaciji, i sopstvenog shvatanja ili mentalnog izražavanja. Ovi pojedinci nisu u stanju da na adekvatan i razumljiv za druge način plasiraju svoje misli i ideje, niti na način na koji bi to i same želele. Retko nailaze na odobravanje ili prihvatanje i uvek se izlanu i pričaju šta i kad ne treba. Teško se prilagođavaju navikama sredine.
Merkur trigon Severni sekstil Južni čvor daje poprilično značajne uspehe kada su odnosi i rad u javnom životu u pitanju, pa su osobe sa ovakvim aspektom mahom uvek u prednosti. Rad u medijima i na mestima gde je
potrebno javno prihvatanje je idealan za njih. Političari, recimo, koji se obraćaju putem medija javnosti. Imaju puno razumevanja, pa su i dobri sociolozi.

VENERA U ASPEKTIMA

Venera konjunkcija Severni čvor znači da ove osobe imaju dobre veze i kontakte, a naročito one koje se odnose na novac, ljubav, prijateljstva, brak i partnerske odnose. Ove osobe, za razliku od nekih prethodno opisanih, uvek su u pravo vreme na pravom mestu i uvek su srećne ruke. Veoma se dobro slažu sa svima, a posebno sa ljudima od autoriteta i važnosti. Naglašene su im strasti, pa vole sve vrste zadovoljstava. Ležerni su i ne misle mnogo na vreme, zato im se neretko dodeljuje i etiketa lakoumnosti, ali ne brinu one ni zbog toga previše.
Venera konjunkcija Južni čvor ukazuje na sklonost usamljenosti i izolaciji. Ako se i upuste u akciju, ovi pojedinci ne usklađuju dobro ni vreme, ni osećanja, pa im se često dešava da prilaze drugima baš kada su ovi prezauzeti ili neraspoloženi za druženja i ljubavne susrete, pa bivaju odbijeni, što za posledicu ima kompleks niže vrednosti.
Oni, doduše, sasvim ozbiljno shvataju ljubav i posao, i mnogo im znače, ali moraju da rade na tome da prvo ispitaju teren. Vole da pomažu i idealan su partner onima kojima je stvarno neophodna ljubav ili prijateljstvo. Plaćaju karmički dug upravo zbog nepoštovanja ljubavi i pomoći drugima, pa im je jedini iskup upravo pomaganje i davanje onima koji su toga lišeni.
Venera sekstil Severni trigon Južni čvor daje prijatne i kulturne osobe koji uvek imaju mesta u svakom društvu ili instituciji. Veoma su šarmantni i znaju kako to da iskoriste da osvoje uspeh. Vrlo lako i dobro usklađuju svoje društvene, poslovne, privatne i ljubavne obaveze i imaju vremena za sve što svaku stranu čini srećnom i zadovoljnom. Najviše uspeha imaju u oblastima mode, kao i u ekonomiji.
Venera kvadrat čvorovi stavlja naglasak na potpunu neusklađenost svega što se odnosi na dobre aspekte. Ove osobe imaju običaj da se veoma slobodno i gotovo nemoralno ponašaju i nemaju previše obzira gde se nalaze i da li je njihovo ponašanje u skladu sa mestom ili situacijom. Nije im važno da li je u čekaonicama zabranjeno pušenje ili slušanje glasne muzike u crkvi, da li su na sahrani, ili u svatovima... Bračna pitanja su im uvek problematična, kao i finansijska.
Venera trigon Severni sekstil Južni čvor je sasvim suprotna kombinacija prethodnom i ovde vidimo jednu apsolutnu rafiniranost u ponašanju i delovanju. Popularnost je naglašena i ove osobe su veoma sposobne da se uklope u svaku situaciju. Imaju dubok smisao za vrednost i duboko razumevanje za osetljivost drugih.

MARS U ASPEKTIMA

Mars konjunkcija Severni čvor naglašava dobru saradnju pojedinaca sa ljudima iz svoje okoline, kao i mogućnost da se uvek nailazi na odobravanje. Ipak, Mars se nikad ne zaustavlja i uvek traži još i još, pa sve što ove osobe započnu gotovo i da nema kraja, što na kraju dovodi do nekog oblika samodestrukcije. Ma koliko čoveka ponese euforija i koliko ona bila u jednom momentu pozitivna (kao što je borba za svoja prava, državu, narod...), toliko treba znati kada i prestati.
Mars konjunkcija Južni čvor je na određeni način pozitivna, jer ove osobe vole da ispituju koje su prave vrednosti, ili da li je nešto vredno akcije ili ne, i ako ustanove ili osete da nešto nije dobro, znaju da naprave iskorak. Ali, mnogo češće ova konjunkcija vodi u usamljenost, tj. vodi osobe da rade onako kako su same odlučile, bez obzira kako okolina ili društvo gleda na to. Obično u ovom aspektu vlada nesklad sa opšteprihvaćenim standardima, što vodi u oponiranje svima i svakom. Ove osobe se napajaju besom i frustracijama.
Mars sekstil Severni trigon Južni čvor omogućava osobama da osiguraju finansijsko i materijalno stanje i stvore uslove blagostanja, kao i da obezbede određene društvene pozicije i kvalitetne odnose. Veoma su aktivni i time pridobijaju podršku sredine, naročito ako žele da rade na konstruktivnim promenama.
Mars kvadrat Severni i Južni čvor ukazuje na potpunu disharmoniju i stalne sukobe. Akcije i impulsi ovakve osobe su u neskladu, a samim tim je ona odmah i u sukobu sa svim i svačim oko sebe, bilo da se radi o pojedincima, manjem ili širem okruženju, ili društvenim normama.
Ovi pojedinci su veoma agresivni i uvek pod tenzijom. Oni nameću svoje ideje i volju, ne birajući ni mesto ni vreme kada će pritisak izvršiti. Uglavnom nemaju sreće, jer nisu u stanju da rade u skladu sa događajima oko sebe. Veoma su iritantni i dižu pritisak svima oko sebe; spadaju u osobe za koje kažemo da su neizdržljive.
Mars trigon Severni sekstil Južni čvor potpuno kontra prethodnom, obezbeđuje sklad i harmoniju na relaciji rad i akcija sa društvenoprihvaćenim normama i načinima ponašanja. Vrlo često sa ovim aspektom susrećemo popularne vođe, naročito u vojsci ili politici. Poseduju veoma upotrebljivu energiju.
(Nastaviće se)

Broj 569
Treće oko u novom broju donosi:

Izrežirana 2012:
Kanadski novinar i istraživač Serž Monast prvi je upozorio na projekat Blue Beam - plan se odvija u četiri koraka, a krajnji rezultat bio bi konačno i potpuno uspostavljanje novog svetskog poretka, sa novom verom – u antihrista 9


Zapisano u zvezdama:
Misterija lunarnih čvorova - zašto su u indijskoj astrologiji Rahu i Ketu daleko moćniji od bilo koje planete, a ponekad - i od svih zvezda zajedno...


Istinite legende:
Od Samsona i samuraja - do hipika - priča o magiji kose postoji od pamtiveka a šta je, osim snage, još njena simbolika - sačuvano je u drevnim spisima...


Supertajni vojni eksperimenti:
Visoki oficir kineske armije, koji je pobegao iz svoje zemlje, tvrdi da ima dokaze o novom oružju koje teleportuje vojnike i špijune iza neprijateljskih redova

Saznajte i:
Šta je na drugoj strani
Zašto Forbs napada Teslu
O ljudima i ćudima
Kako se postiže istinski smisao života
Gde se meri “kosmičko vreme”
Tajne svetinja manastira Zograf
Da lečite stres – zumbom
Misterije paralelnih svetova