Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 563
aktuelno izdanje
Sagledajte sebe u pravom svetlu!
Koliko znamo o sebi?

Piše Milan Šašić
Kažu da su mali saveti velika pomoć. Mahom svi pamtimo bar nešto od onoga što su nam govorili roditelji, babe, dede, braća, sestre, prijatelji - imaj svoj stav, mladost se ne ponavlja, jutro je pametnije od večeri, sa svojima jedi i pij, ali ne trguj, važno je biti uporan, odelo ne čini čoveka… i mnogo toga što je, u samo nekoliko rečenica, često našim životima davalo smer.
Probaću i sam da svedem veliku astrološku simboliku na nekoliko rečenica i na nekoliko saveta koji bi se mogli najadekvatnije koristiti po znacima Zodijaka i koji na neki, opet simboličan način, mogu da nam posluže kao zvezda vodilja.
Pa, bez ljutnje...

OVAN
Prestanite sebe da posmatrate očima drugih. Ne iscrpljujte se time što ćete forsirati stav kako ste baš nesebični i baš dobrica, prekinite da isterujete pravdu i zauzmite malo stav „oko za oko – zub za zub“.
Razvijajte nezavisnost, samosvest, poverenje u sopstvene impulse i u sebe, hrabrost, umerenost u davanju, brigu o sebi i najvažnije - usmerite se na konstruktivno ostvarivanje ličnih interesa i tada ćete zaista doživeti sreću, sklad i podršku.
Osećaj ravnoteže i snage potiče od vere u sebe i poštenja prema sebi samom, tj. zadovoljenja sopstvenih osnovnih želja.

BIK
Ne budite nestrpljivi, ne gledajte u tuđu livadu misleći da je tamo kvalitetnija ispaša i ne brinite tuđe brige. Ne osuđujte druge i ne opterećujte vaše moždane vijuge pitanjima šta je nečija motivacija da bude baš sa vama. Ne budite opsesivni i skloni tome da uništite sve samo zato što vam smeta jedan detalj. Razvijajte osećaj za lojalnost, budite svesni svojih granica i sopstvene vrednosti, radite stvari postepeno, strpljivo i naučite da istrajavate. Poštujte potrebe, kako sopstvene tako i tuđe, uživajte, budite više zahvalni i naučite da opraštate.

BLIZANCI
Prestanite da mislite da unapred znate šta i o čemu drugi pričaju i šta hoće da kažu, a da ih pri tom uopšte ne slušate. Prekinite da pretpostavljate da drugi znaju na čemu su, izbacite opsesivnu potrebu da ste večno u pravu, kao i ideju da treba sve da radite onako kako vas intuicija vodi, već malo proverite činjenice. Ne odbacujete sve ono što se kosi sa vašim uverenjima i naročito smanjite ishitreno donošenje zaključaka i odluka. Razvijajte zdravu radozalost, postavljajte pitanja jer tako ćete jedino otkriti kako i o čemu razmišljaju drugi.
Razvijajte taktičnost, logiku, pozitivan pristup životu i drugim ljudima, naučite da iznosite sopstvene ideje bez ugrožavanja drugih i budite više otvoreni za nove ideje i iskustva.

RAK
Ne preuzimajte potpunu odgovornost baš za svaku situaciju, ne skrivajte osećanja i ne gajite strahove od bliskih odnosa. Ne radite ništa samo da biste bili viđeni, ne zanemarujte sopstvena osećanja i emocije, prilagodite se društvu i prekinite da sebi na leđa tovarite više nego što možete poneti, samo zato što mislite da je važno da stvari budu teške da biste se vi osećali važnim.
Razvijajte saosećajnost i naučite da vidite i vrednujete osećanja. Razlikujte emocije od nesigurnosti. Vežbajte i da budete blago ponizni i prihvatajte tuđe slabosti bez osuđivanja.

LAV
Ne bežite od emocija, ne povlačite se, nemojte uvek iščekivati da vas drugi na nešto podstaknu. Takođe, nemojte večno čekati da saznate nešto više, pa tek onda da krenete u akciju jer ćete zakasniti; ne sanjarite baš previše. Razvijajte individualnost i spremnost da budete u centru pažnje, kao i spremnost da se upustite u rizik.
Jačajte snagu volje, samopouzdanje i entuzijazam. Naučite da uživate u životu i da se zabavljate, gledajte na život kao na igru i razvijajte stav – od mene sve zavisi. I na kraju, uvek postupajte onako kako vam srce govori.

DEVICA
Izbacite osećaj da ste žrtva i velikomučenik, počnite da planirate kako se ne biste osećali dezorjentisano, ne bežite od stvarnosti a pogotovo ne u krajnosti, ne izbegavajte obaveze, ne sumnjajte u sebe, ne odustajte. Radite na stvaranju rutine, usmeravajte se uvek na sada i ovde, delujte sa saosećanjem.
Naučite da pravilno analizirate i kategorizujete, kao i da pravilno primećujete i vrednujete detalje kako se ne biste rasplinjavali, naučite kako se precizno i svrsishodno pomaže drugima, stičite samopouzdanje iskustvom, razvijajte umerenost. Rizikujte, bez obzira što osećate strah.
Ako se skoncentrišete i napravite plan, čitav univerzum će vam otvoriti put ka uspehu.

VAGA
Ne budite impulsivni, izbacite poznate izlive gneva, prekinite da se nepromišljeno dokazujete i shvatite da i drugi imaju neke potrebe, a ne samo vi. Tačnije, ne budite egocentrični i sebični i ne očekujte da drugi budu kao vi. Pazite koliko trošite i na šta, ne budite bolesno ravnodušni jer to iritira i ne odbijajte kompromis. Razvijajte smisao za saradnju, diplomatiju i takt. Budite nesebični kada pružate pomoć, jer to mora biti bez očekivanja. Delite sa drugima i naučite da stvari vidite i očima drugih.
Kada tim pobeđuje i vi pobeđujete, kada delite sa drugima i sami ćete imati više.

ŠKORPIJA
Prestanite da budete toliko posesivni i tvrdoglavi. Zaboravite prošlost i prekinite da stalno „vrtite film“ šta je bilo i šta vam je neko uradio. Malo više se bavite poslom, a manje čulnim zadovoljstvima. Ne opirite se promenama i ne ponavljajte uvek iste greške. Razvijajte samodisciplinu, oslobađajte se svega što vas koči i kada birate promene - neka budu konstruktivne.
Uživajte u stvarima bez potrebe da se one poseduju. Naučite da prihvatite pomoć i podršku drugih bilo da se radi o idejama, novcu ili prilikama. Naučite da postanete svesni želja, potreba i motiva drugih i budite otvoreni za saradnju. Tada ćete zasigurno uživati u situacijama koje čine da se čovek oseća živim i lakše ćete ostvariti i vašu ljubav prema situacijama visokog rizika.
Prihvatanje promena dovodi do vitalnosti. Alternativa promeni je - stagnacija.

STRELAC
Izbacite neodlučnost, prekinite da tri sata nakon što vam neko nešto kaže preispitujete šta je „veliki pesnik hteo da vam kaže“. Prekinite da postavljate trilione dodatnih pitanja i ne trudite se da smišljate rečenice za koje mislite da bi drugi baš hteli da ih čuju. Ne ubijajte intuiciju logikom i ne forsirajte da neko trenutno nešto uradi ili odgovori na vaš zahtev ili pitanje. I ne verujte uvek tuđim zapažanjima o sebi.
Naučite da se oslanjate na intuiciju, pa čak i na proročke sposobnosti ili takozvano nevidljivo vođstvo koje vam se obraća iz više svesti. Razvijajte spontanost, osećaj za avanturu i slobodu. Komunicirajte direktno i bez samocenzure. Verujte sebi, ako se osamljujete neka to bude u prirodi, razvijajte strpljenje i intuitivno slušanje – osluškivanje značenja koje je skriveno iza reči.
Pobeđujete kada verujete intuiciji i kada govorite ono što vam se trenutno događa, a slobodni ste kada dozvolite drugima da budu ono što jesu.

JARAC
Ne menjajte raspoloženja svetlosnom brzinom, zaboravite na nesigurnost koja vodi u lenjost i zavisnost. Ne sputavajte sebe imaginarnim strahovima, ne živite u prošlosti, a najmanje ne u izolaciji, ne izbegavajte rizik i prekinite da dramite pred drugima.
Radite i razvijajte osećaj za samokontrolu, kao i samopoštovanje. Pristupajte životu zrelo i odraslo i vežbajte razuman pristup rešavanju problema. Ne treba da se oslanjate ni na koga, osim na sebe. Ispunjavajte obećanja i obaveze, oslobodite se prošlosti kako biste se uspešnije bavili sadašnjošću, više brinite o sebi i naučite da prihvatate odgovornost za uspeh.
Ne možete da kontrolišete druge, ali zato možete sebe. Uvek kada preuzmete odgovornost - pobeđujete. Naučite da imate cilj.

VODOLIJA
Ne uvodite promene samo da biste se dokazali ili pokazali autoritet, izbacite avanturizam ili ga bar prepolovite, ne budite tvrdoglavi, niti melodramatični. Sledite sebe i sopstveno „ja“ i nikako ne radite ono što se od vas očekuje, ne idite u krajnosti, obuzdajte strasti i postanite ponekad svesni da i drugi imaju identitet i da niste samo vi najvažniji. I ne vraćajte „loptu“ pošto-poto, da drugi ne pomisle da se bojite. Radite na objektivnosti i sagledavanju potpune slike.
Razvijajte želju za prijateljstvom i donošenje odluka koje su u najboljem interesu grupe. Budite spremni da delite ideje i razvijajte humane odnose. Stvarajte situacije u kojima su svi na dobitku i naučite da priznate da su i drugi, svako na svoj nači, posebni.
Oslobodite se svojeglavosti, kao i želje za dominacom nad drugima, i čim odlučite šta želite - univerzum će vam to i doneti.

RIBE
Otarasite se osećaja nespokojstva, kao i preteranog cepidlačenja i traženja igle u plastu sena. Rešite se opsesivne zabrinutosti, kao i preuveličavanja sitnica. Vaša prva reakcija je da kritikujete i da nalazite mane drugima, kao i verovanje da drugi uvek greše. Ako napravite grešku, ne budite uznemireni kao što imate običaj i zapamtite da niste u obavezi da trpite loša stanja i situacije. Razvijajte osobinu da ne osuđujete. Razvijajte saosećanje, a nespokojstvo predajte u ruke višoj moći. Oslobađajte um meditacijom i samoposmatranjem. Usredsredite se više na duhovnost i duhovne puteve i verujte u pozitivne ishode. Ne opirite se promenama.
Setite se rečenice "da Božija i duhovna vlada nikada ne može da padne". Sve je u redu i sve se odvija kako treba.

Broj 563