Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 551
aktuelno izdanje
Usnula mati Ekatarina
Mati Ekatarina

Piše Slavoljub Marković

Na šestom kilometru od Stalaća, uz potok zvani Dobra Voda, nalazi se prelepi manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Njegova obnovateljica i igumanija, mati Ekatarina, neće, na žalost, više dočekivati vernike i putnike namernike, koji su ovde pristizali u velikom broju i zbog njenog prisustva. Ali će oni sigurno u miru i sa molitvom pristupiti njenom svežem grobu u porti ove svetinje u mestu Mrzenica, u nedrima Mojsinjskih planina, među vernicima poznatijih kao Mojsinjska sveta gora.
Mati Ekatarina okončala je, u 84. godini, svoj ovozemaljski život. Od nje su se, na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, oprostili brojni vernici i poštovaoci, ali i sam patrijarh srpski Irinej, koji je izvršio i čin opela u novom, prekrasnom hramu, koji je “procvetao kao krin” upravo od trenutka dolaska mati Ekatarine u manastir.

Monahinja i graditeljka

Opraštajući se od mati Ekatarine, patrijarh je ukazao na značaj pravilno izabranog puta i opredeljenja za život večni, jer se čovek ovde na zemlji opredeljuje za život ili za smrt. Podsetio je na trnoviti put kojim je hodila igumanija i na hrabro podnošenje svih iskušenja koja je osmišljavala Hristom.
- Mati Igumanija je izabrala život i mirne savesti može da stane pred lice Božije. Iskren da budem, poznavajući vreme i uslove u kojima živimo, nisam verovao da će se sagraditi ovaj prekrasan hram, ali mati igumanija je snažno verovala i ta vera je donela plod u vidu ove prekrasne crkve. Verujem da ćete vi, koji ste poštovali Igumaniju, nastaviti da dolazite u ovu svetinju kako bi ona i dalje vršila svoju uzvišenu misiju - reči su patrijarha Irineja.
Rođena 1927, zamonašila se kao devetnaestogodišnja devojka, i od tada, pune 64 godine verno služila Hristu i narodu. Po uzoru na ruske monahinje, izbegla je u Srbiju između dva svetska rata i čitav monaški život, najpre u Temskoj i Janjuši, posvetila je bogougodnim delima i graditeljstvu. Po dolasku u Mrzenicu, iz ruševina je preporodila ovu svetinju iz doba kneza Lazara. Potpomognuta vernicima, sagradila je stari i novi konak, kao i put do bogomolje.
Bezbroj puta mati je govorila: “Samo da sagradim crkvu i odmah da umrem - ne bi mi bilo žao!” Ispunila joj se ta životna želja, pa su se 2008. godine, po prvi put, oglasila i zvona Crkve pokrova presvete Bogorodice, sagrađene u blizini manastira, na temeljima drevne svetinje.

Po duhovni savet i isceljenje

Kraj manastira se nalazi i kapela sv. Petra i Pavla u kojoj izvire voda, u narodu veoma cenjena po svojoj isceliteljskoj moći. Mnogi su u Mrzenicu svih ovih godina dolazili zbog poštovanja mati Katarine, kao i vere u izlečenje, pre svega psihičkih bolesti, ali i očnih, kao i neplodnosti...
- Moja ćerka je imala strašne ekceme po licu koji su se obnavljali svakog meseca. Svi pokušaji da joj pomognemo, obilasci lekara, nisu dali nikakve rezultata. Došla sam ovde i jedna monahinja mi je prišla i, kao da se oduvek znamo a ne da se prvi put vidimo, rekla mi šta je problem sa mojoj devojčicom i kako mogu da joj pomognem. Bogu hvala, usledilo je ozdravljenje – priča Mirjana, uverena u čudotvornost ovog mesta.
Druga žena, Danijela, poslušala je savet Bogorodice koja joj se jednom prilikom ukazala, da ode u manastir u Mrzenici i da od sedamdesetogodišnjeg starca zatraži da joj naslika ikonu Presvete Bogorodice. Ta je ikona potom osvećena u manastiru u Mrzenici, gde je ostala 41 dan. I od nje se više nije odvajala, jer je pomogla ne samo njoj, već i u lečenju drugih - u slučajevima paralize, epilepsije, migrene, nervnih bolesti, neplodnosti.
Mati Ekatarina umela ja da ovde verne dočeka, sasluša, za njih se pomoli i potraži pomoć u duhovnom svetu.
- Treba pronaći mir - govorila je. - U sebi i oko sebe. Izgleda lako, ali nije. Traži posvećenost i čisto srce. Iskušenja su brojna, na svakom koraku. Lažne vrednosti i kratkotrajna zadovoljstva mame blještavošću, ali prazne srce i vode u nespokoj. Udaljavaju od Boga. Mnogi to kasno shvate. Ipak, nikad nije sasvim kasno za ispoved i traženje oproštaja za grehe. Bog je milostiv, a potpuna vera jedini način da ga budemo dostojni. Ali, zar vera i može biti ikakva drugačija nego potpuna...

Zašto Mrzenica?
O tome zašto ovo mesto na desnoj strani Zapadne Morave nosi neobičan naziv Mrzenica, postoji i legenda. Miloš Obilić je najpre bio miljenik na dvoru kneza Lazara, ali je pred Kosovsku bitku bio osumnjičen za izdaju i omrznut. U želji da ga iskuša, knez Lazar mu je naložio da pođe u Vlašku i od plemića sakupi što više zlata za nabavku oružja, što se smatralo nemogućim poduvatom. Miloš je ipak pošao na put. Ali je i bio dovoljno mudar da postigne da ga vlaški plemići zavole i daju mu i više nego što je tražio.
U povratku ka carskom Kruševcu, Miloš je stigao u predeo današnje Mrzenice i odlučio da se tu odmori, a glasnike je poslao knezu Lazaru, da mu ovaj izađe u susret. Srpski knez se veoma obradovao i kada su se sreli, raširio je ruke i radosno uzviknuo: “Gde si moj mrzane”. Tako je, navodno, i mesto dobilo današnje ime.

Broj 551

Kako je glumica Deril Hana na Jamajci doživela susret sa neprirodnim

Na koji način naučnici traže planetu sličnu Zemlji

O monahinji Ekatarini koja je 64 godine dosledno služila Hristu

Kako vole žene rođene u znaku lava

Na koji način se naučnici pripremaju da demistifikuju tajne Rtnja

Način da Kinezima čestitate 4708. godinu

Gde su ukleta mesta u Srbiji

Kako da tretirate vlastite emocije prema numerološkom kalendaru

O mogućnosti teleportacije DNK

Zašto je počeo pomor životinja širom sveta