Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 474
aktuelno izdanje
Umreženi svet budućnosti postao realnost
U svetu čipova – na korak do Matriksa
Mobilni telefon

Stojite ispred hotela. Usmerite svoj mobilni telefon ka njemu. Kliknete. Veb stranica hotela se pojavi na ekranu telefona. Sada možete da proverite kakav smeštaj hotel nudi, kakve su cene, ima li slobodnih soba i šta je uračunato u specijalnu ponudu. Ako vam se dopadne, uđete u hotel i pravo na recepciju.

Tačno – svet će se pretvoriti u globalnu mrežu, a klik na ikonicu softvera na ekranu desk top kompjutera postaće daleka prošlost. Svaki budući klik postaće stvar interaktivnog odnosa sa okolinom, pre svega zahvaljujući „servisima zasnovanim na lokaciji“ (LBS).

Ovako nešto je već uobičajena realnost za Japance, iako njihova mreža KDDI koristi softver korporacije GeoVektor iz San Franciska. Pamela Kirvin, potpredsednik GeoVektora za strateški razvoj, objašnjava da LBS tehnologija zahteva da je telefon opremljen GPS kolom, tako da bi mogao uvek da ga locira. Takođe, telefon mora biti opremljen i kompasom, da bi znao u kom je pravcu usmeren.
Korisnik usmeri LBS telefon ka zgradi koja ga interesuje i klikne, a softver u telefonu pristupa bazi podataka gde su mape lokacija, određuje u koju je zgradu usmeren telefon i povezuje se sa veb sajtom na kome su sve neophodne informacije.
Pamela Kirvin je predvidela i premije za oglašivače (naravno, i bonus prihode za svoju firmu). Dok neki predviđaju da će LBS telefon biti zatrpan spamom i beslovesnim oglasima svake firme kraj koje korisnik prođe, GeoVektor tvrdi da je u osnovi ideja da se korisniku koji klikne na određenu lokaciju pošalje poruka da li želi kupon za popust pri kupovini.
„Ako korisnik LBS telefona zatraži kupon, onda mi možemo da naplatimo premiju za to – ovo je naš model biznisa“, obajšnjava Pamela Kirvin.

A kako se LBS telefon može primeniti?
Usmerite ga u svoja kola, na primer, i kliknete. Telefon automatski prati putanju kojom se krećete od trenutka kada upalite motor. Kasnije vam može pomoći da se vratite potpuno istim putem nazad.
Ili, ako želite da razgovarate sa nekim iz određene firme ili prodavnice, usmerite telefon u tu prodavnicu ili firmu. Telefon pristupi telefonskom imeniku, izabere broj te firme ili prodavnice i automatski ga okrene. Vaše je jedino da obavite razgovor.

Takođe možete sa već postojeće liste izabrati neku zgradu ili firmu i kliknuti na nju. LBS telefon tačno zna gde se vi nalazite, gde se nalazi vaš cilj i daje uputstva kako da do njega stignete.
Razne mreže širom Evrope i SAD trenutno eksperimentišu sa LBS tehnologijom. Pamela Kirvin očekuje da će ove godine LBS telefon postati veoma popularan bar u Americi.

Broj 474Dušanovo zlato – bolje nego loto sedmica!

Nije bajka za naivne – blago cara Dušana još nije pronađeno, a zna se otprilike gde je. Dugovi Srbije su tričarija prema vrednosti zlata i dijamanata koje je ostavio jedini srpski car!


Droga za silovanje u srpskim apotekama?!

Apsurd – Rohipnol se širom Evrope (ali ne i u Americi) prodaje u apotekama kao lek protiv nesanice. Kriminalci ga koriste zbog toga što se žrtva, kojoj na tajno sipaju ovaj nazovi lek u piće, ne seća ničega... Polovina silovanja u Evropi izvršena je uz pomoć ove droge. Da li će se rohipnol naći i u našim apotekama kad postanemo deo EU?

Devojčica jača od magneta

Jelena Momčilov iz Željuše kod Dimitrovgrada ne prestaje da izaziva čuđenje – koji god predmet dodirne, on ostane “zalepljen” za njenu malenu ruku. Uspela da podigne čak i stolicu! Naučnici pokušavaju da reše enigmu.

Ludilo i vlaška magija

Jedinstven etno-feljton, samo u Trećem oku. Istinite ispovesti vračara i njihovih žrtava. Ne morate da verujete u magiju, dovoljno je da pročitate šta o onome što im se desilo pričaju ljudi koji su na svojoj koži osetili uticaj misterioznih sila. Mnogi od njih nisu verovali da je tako nešto moguće.

Saznajte tajnu uspešnih

Dosadilo vam je da budete na margini zbivanja, da beležite samo neuspehe i računate na to da ćete biti nesrećni. Treće oko ima rešenje za vas – praktična uputstva i vežbe pomoću kojih možete da preokrenete svoju sudbinu!