Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 531
aktuelno izdanje
Čovek koji je dodirnuo 22. vek
Veljko Milković

Piše: Zoran Nikolić
Stara izreka kaže da niko nije prorok u svom selu, pa tako Novosađanin Veljko Milković, ni posle 110 zvaničnih patenata u našoj zemlji nije zaslužio očekivanu slavu ili makar dužno poštovanje. Doduše, njegovi pronalasci se visoko kotiraju u svetu, ali tamo, nažalost „ne pričaju srpski da ih ceo svet razume“. I on sam kaže: „Ko uspe u Srbiji, taj je stvarno nenadmašan!“
Priča počinje sedamdesetih godina kada je patentirao svoj prvi izum, a obim „Trećeg oka“ je svakako nedovoljan da prikaže sve njegove pronalaske. Ipak, na osnovu dva izuma je stekao svetsku slavu, i njih ćemo pokušati malo preciznije da vam približimo.

PERPETUUM MOBILE
Dvostepeni oscilator je čudnovata sprava koja se pokreće vrlo laganim dodirom ruke, ali zato proizvodi višestruko snažniji efekat. Naizgled jednostavan sistem, sačinjen od klatna i poluge, prvi put je napravljen tako da koristi energiju Zemljine teže. Ali kako...
- Suština je u originalnoj primeni gravitacije i inercijalnih sila – objašnjava Milković. - Svaki udar koji prenese oscilator, dramatično je jači od uložene energije koja ga je pokrenula. Ono što je interesantno, ovaj pronalazak ima bezbroj načina upotrebe. Do sada smo napravili pumpu za vodu na tom principu i dala je spektakularne rezultate. Na osnovu ovog mog pronalaska, već postoje brojne verzije takvih pumpi koje se izrađuju uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama.
Milković nije ljubomorno vezan za svoje patente, već uživa u činjenici da su njegove vizije, u različitim oblicima, vrlo rasprostranjene u svetu. Kaže da je pokrenuo ljude na razmišljanje i da oni razvijaju svoje verzije njegove prvobitne zamisli.
- Ovaj oscilator proizvodi veliku energiju i može, na primer, da se koristi za drobljenje i usitnjavanje rude - dodaje ovaj inovator. - Na taj način donosi strahovite uštede u potrošnji energije. Nedavno su me posetili biznismeni iz naših uglednih pilana, krečana i sličnih proizvodnih postrojenja. Kažu da bi u njihovim pogonima ovakva naprava bila od ogromne koristi. Najzad, pumpe napravljene po ovom principu očekuju burnu eksploataciju u naftnoj industiji, ali i u proizvodnji električne energije. Postoje hiljade proizvodnih procesa u kojima se može dobiti značajna ušteda upotrebom mojih oscilatora.

VRABAC U RUCI
Milković je upotrebio gravitacionu silu kako bi postigao briljantan efekat. Kaže da mnogi sanjaju o pronalasku „perpetuum mobile“-a. On ga nije našao, ali, da bi nam pojasnio ceo poduhvat, kaže da smo trenutno stigli do „vrapca u ruci“.
Dabome da u našoj zemlji, već tradicionalno, nije našao na burno prihvatanje svojih pronalazaka. Zato su njegove pumpe bile izložene u Rimu, u februaru ove godine na velikoj Međunarodnoj konferenciji o čistim, alternativnim energijama, i to na počasnom mestu. Domaćin je od svih učesnika tražio urednu kotizaciju, ali našim ekspertima su plaćeni put i smeštaj.
- Ugledni profesor dr Peter Lindeman iz SAD bio je kod mene u Novom Sadu, a na svom sajtu „Free energy“ mi je posvetio stalno mesto – dodaje Milković. - Posle pomnog proučavanja mog rada sa dvostepenim oscilatorima rekao mi je: „Vidim da se dobija mnogo više energije od uloga. Onaj ko to neće da prizna nije iskren, i mi tu ništa ne možemo“.
Lindeman nije bio jedini stručnjak iz SAD koji je posećivao Novi Sad samo zbog Milkovića. Prate ga i drugi eksperti. Na internetu postoji mnogo istraživača koji pokušavaju da se „opreme“ energijom tako da su što bliže perpetuum mobile-u. Ali, prema mišljenju svetskih stručnjaka, Milković je najbliži tom cilju.

KUĆA KOJA GREJE
Punih 16 godina u naselju Rimski šančevi, na obodu Novog Sada, porodica Aleksandra Nikolića živi u samogrejnoj ekološkoj kući koju je patentirao naš sagovornik. Gospodin Nikolić je iskusan inženjer čije znanje o energetici je raskošno. Upravo takav stručnjak rešio je da napravi svoje zdanje prema Milkovićevoj ideji. Uštede su ogromne, a samo za zagrevanje 140 kvadrata Nikolić godišnje, prema sopstvenim proračunima, uštedi oko 1.200 evra!
- Na ideju o izradi ovakve kuće došao sam proučavajući Petrovaradinsku tvrđavu i njeno podzemlje – objašnjava pronalazač nastanak patenta, uklapajući ga sa svojim ostalim istraživačkim strastima. - Pod zemljom su prostorije tople u svako doba godine, i to na temperaturi koja je prijatna za boravak. Najzad, u Vojvodini su pre nekoliko vekova često pravljene lagumice i zemunice, podzemni objekti i pećine koje su bile zatvarane sa čeone strane, na kojoj su se nalazila vrata i prozori. I tako je rođena ideja.
Milković je savremenu zgradu napravio na istom principu, tako da je, sa manje uloženog novca dobio najveći komfor i ogromnu uštedu u grejanju. Kuća je sa svih strana zaštićena zemljom, osim čeone fasade koja je obavezno okrenuta ka jugu. Iznad i ispod prozora nalaze se reflektujuće površine, uglavnom od aluminijumske ili sličnih folija koje imaju visoku snagu refleksije (više od 80 odsto). Na taj način, u unutrašnjost se unose obe vrste energije – i toplotna i svetlosna, i odbijaju se ka plafonu, tako da posmatrač iz unutrašnjosti kuće nema nikakav vizuelni problem. Ostale termoizolacione uloge obavlja zemlja, kojom je ostali deo kuće obložen.
- Iskustva sa ovom kućom su višestrano neobična – zaključuje Milković. - Osim očekivanih efekata, da u njoj nema potrebe za grejanjem i hlađenjem (dakle, vlasnik je izračunao uštedu na tome što ne plaća grejanje, ali ni leti mu nije potreban klima uređaj, pa je opet na značajnom dobitku), u kući vlada besprekoran mir. Svi koji su noćili u njoj kažu da su se naspavali kao retko kada, da im je san bio dubok i gotovo isceljujući. Jedini problem imaju oni koji potpuno naviknu na takav mir tokom spavanja. Teško ponovo mogu da se priviknu na gradsku vrevu i noćnu galamu koju proizvodi svaki velegrad.
Ova kuća predstavljena je još 1995. godine u Nagoji, u Japanu, na naučnoj konferenciji posvećenoj zdravim zgradama. U timu naših stručnjaka koji su je predstavili bilo je nekoliko vrhunskih arhitekata na čelu sa profesorom Slobodanom Krnjetinom sa Fakulteta tehnoloških nauka iz Novog Sada. Interesovanje je bilo, kako je posle objasnio naš ugledni profesor, toliko da je gužva oko njega bila gotovo neprijatna.
Milković je do sada dobio zvanične potvrde za 110 patenata od Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije. Oko 25 su različite varijacije i modifikacije u upotrebi dvostepenog oscilatora.
I u svetu, kako kaže, postoji određena skepsa prema novim pronalascima, pogotovo onim koji se baziraju na principu upotebe gravitacione energije. Ali, kako objašnjava naš sagovornik, postoje dve vrste naučnika: oni koji nikako ne priznaju ovakav rad, i oni koji smatraju da je u njemu budućnost.
Ipak, priznali to ili ne, i jedni i drugi ga budno prate.

BOŽJI DODIR
Milkovića pitamo kakav je osećaj kada pronalazač shvati da se u njegovoj glavi dogodio spoj koji nikome pre njega u istoriji čovečanstva nije pao na pamet. Kakav je doživljaj onoga ko je prvi put ušao u sferu u kojoj niko nije boravio?
- Kada shvatite da ste uradili nešto do te mere orginalno, obuzme vas neverovatno blaženstvo, vrhunac sreće – sa ushićenjem govori Milković. - Ne verujem da postoji droga koja u čoveku može da proizvede takvo duboko duhovno stanje, taj osećaj da ste dodirnuli savršenstvo.
Međutim, ovakva stanja duha i rezultat do kojih ona dovode, donose još jedno neočekivano saznanje.
- Odjedom uvidite da vas okružuju ljudi i neljudi, i da među njima postoji ogromna razlika – objašnjava Milković. - Jedni vas ljube, grle, iskreno čestitaju, a drugi bi vas razapeli na krst ili nabili na kolac, samo kada bi mogli. Gledaju vas sa toliko mržnje i zavisti da je to prosto neverovatno. I to se ponavlja uvek. Ne samo prilikom velikih pronalazaka, već i kada prijavim neki najsitniji, manje vredan.

ŠTA BI BILO KAD BI BILO...
Još u vreme dok je trajala stara Jugoslavija, „od Vardara pa do Triglava“, naši pronalazači bili su u potpunom zapećku. Po evropskim kriterijumima, bili smo država na pretposlednjem mestu po broju prijavljenih patenata po broju stanovnika, a samo Albanija je držala začelje. Kako kaže Milković, danas je još gore. Pre jednu i po godinu, takse za prijavu patenata skočile su gotovo pet puta. Sada, kaže on, umesto da bude napunjen budžet ovakvom globom, kako je neko zamislio, naši zvaničnici će samo sprečiti da se domaći inovatori pojave na srpskom tržištu, već će ih oterati u inostranstvo. Nesrećni budžet će, opet, po pravilu ostati prazan.
- Svetski rekord po broju prijavljenih patenata u odnosu na broj stanovnika drže Švajcarci – objašnjava Milković. - Oni su ozbiljna država i znaju zašto to rade. Da naši značajni pronalazači imaju privilegiju da su rođeni u ovoj alpskoj državi, svaki od njih bi uveliko imao svoje naučne institute. Ali, to su puste želje...

Broj 531
Da li je trač ili...:
Niko ne poriče da mobilni telefoni rade na frekvenci sličnoj onoj koju emituju mikrotalasne rerne – pa su se neki dosetili da provere kolika je ta sličnost Šta je od video klipova koji kruže Internetom autentično i mogu li se napraviti kokice pomoću – četiri mobilna aparata, jednog stola i troje iznenađenih prijatelja

Razmišljanja i istraživanja:
Genetska istraživanja kažu da, od svih evropskih naroda, najsličniju strukturu krvi imaju Srbi i Velšani Naši preci su bili neobično bliski sa Keltima, koji su pradede mnogih današnjih naroda u Evropi

Istina o Grupi 69:
Da bi vladali Amerikom, a preko nje i svetom, jedan deo masona danas koristi i tehnomagiju Hitlerove „Crne Tule“ Šta se prikriva u Berlinu, a šta na Jelskom univerzitetu u SAD


Zapisano u zvezdama:
Odnos Venere i Plutona u natalnom horoskopu znači da osoba treba da prepozna sopstvene potrebe i odgovori na njih

Saznajte i:
Da li je Zemlja ipak – pljosnata
Gde su vrata za druge svetove
Čiji kompjuter čita misli
Može li se – videti rukama
Ko je čovek koji je dodirnuo 22. vek
Kako povećati životnu energiju
Šta piše u dnevniku astrologa
Je li neverstvo zapisano u genima