Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 531
aktuelno izdanje
Svetinja vilinskog imena
Divljanski manastir

Piše: Tomislav Ž. Popović
Putniku koji se nađe na putu od Bele Palanke ka Babušnici, u nepreglednom moru zelenila, sa desne strane, ukazaće se beli zvonik Divljanskog manastira. Krivudavim asfaltnim putem do njega se lako stiže. Smešten na padinama Suve planine, na nadmorskoj visini preko 400 metara, još čuva mnoge tajne o svom nastanku i vremenima koja su vezana za prostor oko starovremenske Remezijane.
Mesto i okruženje u kome se nalazi, navele su stare putopisce da ime ove svetinje povežu sa divljinom i ne baš lako prohodnim listopadnim šumama, punim “srna, vukova i medveda koji sami naleću na pušku“. Pre više od jednog veka manastir se pominje i kao Divjana, ili Diviana, što podseća na ime jednog mitskog bića (vile istog imena) i ukazuje da je na ovim prostorima postojala svetinja i u prethrišćansko doba. To potvrđuju i stilizovani zapisi na antičkim spomenicima, otkopanim u toku arheoloških istraživanja. I povelja cara Vasilija II, iz 1019. godine, govori o postojanju manastirskog života na ovom prostoru i nastanku sela Divljane. Ipak, što se tiče imena ove svetinje preovladalo je mišljenje da ono potiče od latinske reči Divus (Bog).
Prema predanju i nekim starim zapisima, smatra se da je manastir zadužbina braće Mrnjavčević, s kraja trinaestog i početka četrnaestog veka. Tokom 16, 17. pa i 18. veka govori se o „kaluđerskim obiteljima“, ali i popravljanju i pisanju knjiga u ovom manastiru. Zapaljen je 1809. godine, posle nekoliko godina obnovljen, ali je ponovo spaljen i opljačkan 1877. godine, kada su izgoreli veoma značajni rukopisi pisani na pergamentu.
Vredan je zapis Feliksa Kanica o ovom manastiru, koji ga opisuje kao „metohiju čuvene Lavre sv. Dimitrija u Solunu“, značajnu za proučavanje prošlosti ovih krajeva, govoreći o stradanjima, obnovi i posedima koje je tada imao.
Godine 1862, iz manastira Svete Petke kod Pirota, došao je protosinđel Agatangel, poreklom sa ostrva Tinosa, po majci Srbin, a po ocu Grk, koji je započeo obnovu manastirskog hrama, konaka i imanja. I ovaj obnovljeni hram Turci su zapalili, a nova obnova započeta je 1878. godine, u kojoj su učestvovali, kako je zapisano, svi građani opštine Bela Palanka. Temelji stare crkve ostali su u sredini novog hrama, osveštanog 1902. godine. Sačuvane su i prenete u novu crkvu veoma vredne ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice (14. vek), Svetog Dimitrija (13. vek) i Jovana Krstitelja, iz 12. veka. Nažalost, stari monaški zapisi o boravku Svetog Save i drugih značajnih ličnosti u ovom manastiru uništeni su za vreme bugarske okupacije 1915. i 1916. godine, zajedno sa knjigama najbogatije manastirske biblioteke u niškom kraju.
U ovom manastiru, posle izbijanja Oktobarske revolucije, boravio je veliki broj ruskih monaha i monahinja koji su podigli zimsku crkvu posvećenu svetom Serafimu Sarovskom. Njihovo delo je i veliki deo živopisa, kao i dva ikonostasa, jedan iz 1910. u manastirskoj kapeli rad ruskih monahinja, i drugi iz 1935. koji su radili ruski monasi u Beogradu. Posebno se u ovom manastiru čuvaju delić Časnog krsta Gospodnjeg i delovi moštiju Svetog Kirika i Julite, koje je 1935. godine doneo sveti Nikolaj Srpski. Iza hrama, posvećenog Svetom Dimitriju, koji se smatra jednim od najakustičnijih na Balkanu, nalaze se grobovi ruskih monaha, među kojima je i grob obnovitelja manastira, Agatangela.
Nekada je u manastiru postojalo prihvatilište za siročad, a danas se, nedaleko na manastirskom imanju nalazi Odmaralište Crvenog krsta i Omladinski centar za rekreaciju.

HALI-BEGOV ČITLUK – NAJVREDNIJI POSED
Ovo svetilište je, kažu, prvobitno bilo metohija čuvene Lavre sv. Dimitrija u Solunu, a osnovao ga je, prema ispitivanju beogradskog mitropolita Mihaila, vojvoda Mrnjavčević, što znači da je nastalo pre Kosovskog boja. Njegov arhimadrit Agatangel, rođen na ostrvu Tinosu, koji je mnogo putovao i 1862. iz Pirgosa došao u Pirot, pored starog, trošnog konaka sagradio je nov i 1874. započeo gradnju crkve, ali je ona zbog izbijanja rata ostala nedovršena. Godine 1877. turski pljačkaši su spalili novi konak, pri čemu su, nažalost, izgorela i dva rukopisna pergamenta čuvana u biblioteci.
„U podu crkve otkrio sam fragment rimskog natpisa, a na drugom mestu su bila ugrađena dva mermerna reljefa s konjanicima... Pred portalom su ležala tri trupa stuba, duga po 2 m, i jedan stub za česmu, doneseni iz Pirota, a antički kapiteli, baze i blokovi doneseni su iz Bele Palanke da bi bili ugrađeni u novogradnju. Najvredniji posed prezaduženog manastira čine njegov čitluk, kupljen za 1400 dinara od kajmakama Hali-bega, i jedna vodenica sa tri žrvnja. Njegov zemljišni posed, koji prema knjigama obuhvata 300 hektara, sastoji se od 47 hektara oranica i livada, 2 hektara voćnjaka i vinograda, dok je sve ostalo pod šumom; opterećen je godišnjim porezom od 1000 dinara...“ (Feliks Kanic, 1909. godina)

Broj 531
Da li je trač ili...:
Niko ne poriče da mobilni telefoni rade na frekvenci sličnoj onoj koju emituju mikrotalasne rerne – pa su se neki dosetili da provere kolika je ta sličnost Šta je od video klipova koji kruže Internetom autentično i mogu li se napraviti kokice pomoću – četiri mobilna aparata, jednog stola i troje iznenađenih prijatelja

Razmišljanja i istraživanja:
Genetska istraživanja kažu da, od svih evropskih naroda, najsličniju strukturu krvi imaju Srbi i Velšani Naši preci su bili neobično bliski sa Keltima, koji su pradede mnogih današnjih naroda u Evropi

Istina o Grupi 69:
Da bi vladali Amerikom, a preko nje i svetom, jedan deo masona danas koristi i tehnomagiju Hitlerove „Crne Tule“ Šta se prikriva u Berlinu, a šta na Jelskom univerzitetu u SAD


Zapisano u zvezdama:
Odnos Venere i Plutona u natalnom horoskopu znači da osoba treba da prepozna sopstvene potrebe i odgovori na njih

Saznajte i:
Da li je Zemlja ipak – pljosnata
Gde su vrata za druge svetove
Čiji kompjuter čita misli
Može li se – videti rukama
Ko je čovek koji je dodirnuo 22. vek
Kako povećati životnu energiju
Šta piše u dnevniku astrologa
Je li neverstvo zapisano u genima