Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 512
aktuelno izdanje
Sjaj i propast
raskalašnog sina
Dimitrije Karadžić

Piše: Vesna Bantić
Vuk Stefanović Karadžić i njegova supruga Ana Kraus, izrodili su trinaestoro dece i, izuzev kćerke Mine i sina Dimitrija, svi su umrli u detinjstvu i ranoj mladosti. Vuk je povodom toga jednom prilikom izjavio: „Čini mi se da će mi od sve moje dece ostati samo moja dela“.
Dimitrije Karadžić je rođen 12. jula 1836. godine, istog dana kad i njegova sestra Mina, 12. jula 1828. godine. Bila je osam godina starija i majčinski se odnosila prema bratu. Simbolika istih datuma rođenja ogledala se u snažnoj povezanosti, razumevanju i ljubavi između brata i sestre. Mina je smatrala da je to proviđenje koje ih je sjedinilo i da ih niko i ništa ne može rastaviti. Bila je ubeđena da su „pozvani“ da nadoknade svojim roditeljima sve pretrpljene gubitke i tragedije. Oni su jedini nadživeli svoje roditelje.

BIO JE NAJBOLJI
Još odmalena Dimitrije se odlikovao inteligencijom i marljivošću. Otac ga je uputio na najbolje vojne škole, želeći da mu obezbedi srećnu budućnost. Stekao je zavidno obrazovanje. Školovao se na najboljim vojnim akademijama u Austriji, Nemačkoj i Holandiji. Bio je jedan od najsvestranijih i najobrazovanijih u svojoj klasi oficira tog doba.
Svoje obrazovanje duguje ocu Vuku, koji je uložio ogroman trud i novac, kao i lične veze, kako bi pomogao sinu. Kucao je na mnoga vrata, pisao na desetine molbi; najpre Ministarstvu prosvete u Srbiji, a potom se lično obratio knezu Milošu. Bio je odbijen, ali uporni i požrtvovani Vuk nije odustajao. Konačno, Ministarstvo prosvete dodeljuje manju sumu novca za školovanje Dimitrija na Vojnoj akademiji u Austriji, u periodu od 1850. do 1855. godine. „Novine serbske “objavljuju vest da je knez, svojim zvaničnim ukazom, proizveo Dimitrija Karadžića u potporučnika. Na jesen 1858. godine dolazi u Beograd i naredne godine dobija čin kapetana druge klase. Svi su polagali velike nade u Vukovog sina, i porodica i Srbija. Od njega se očekivalo da svojim znanjem, obrazovanjem i mladošću posluži otadžbini svog znamenitog oca.

POSRNULI SIN
Visoko obrazovani i školovani oficir Dimitrije, još za vreme školovanja u Austriji, a potom u Berlinu, okreće se raskalašnom i neobuzdanom životu. Odaje se kocki i pijanstvu. Postaje razmetljiv, rasipan, zapada sve više u dugove. Kao srpski oficir sa platom, napravio je dug od stotinu dukata. Sve učestalije je izazivao skandale, opijao se i provodio sa drugovima.
Vuk se trudio da lepim rečima i savetima urazumi svog lakomislenog sina. Govorio je da su štedljivost i lišavanje osobine bez kojih čovek na ovom svetu ne može pošteno da živi. Nastojao je da izmiri sva njegova dugovanja. To je samo dodatno pogoršalo situaciju. Dimitrije je počeo da zloupotrebljava očevu dobrotu i velikodušnost i nastavlja nemilice da rasipa novac. Brukao je svog oca toliko da je i mladi knez Mihailo bio obavešten o Dimitrijevim ispadima i neobuzdanoj strasti prema piću. Iz ogromnog poštovanja, knez šalje Vuku pismo u kojem ga opominje da hitno uspostavi kontrolu nad svojim posrnulim sinom. Vuk ga je uzeo u zaštitu, a on mu je zauzvrat obećao da će se kloniti svih poroka. Javni prekori od strane kneza i oca, kao i sestrina pisma puna nežnih molbi uticalo je da se Dimitrije primiri.

SUKOB SA MINOM
Neposredno nakon Vukove smrti, u Beču je obrazovan Odbor za izdavanje njegove ostavštine. Vukova poslednja želja je bila da rukopisi ostanu u Mininim i majčinim rukama i da one lično time raspolažu. Dimitrije je, ipak, imao drugačije planove. Nameravao je da prenese očeve rukopise u Beograd, sredi ih i odštampa. Kada se Mina energično pobunila protiv takvog čina, Dimitrije joj je pripretio da je može lišiti srpske penzije. Zahladneli su odnose. Dok brat rasipnički troši, njegova sestra Mina sa svojim sinom Jankom i bolesnom majkom živi u oskudici. Dimitrije se izborio da mu Mina šalje mesečno trećinu prihoda od knjiga koje će izdati Odbor u Beču. Kao oficir u Beogradu ponovo se vraća starim strastima, kocki i alkoholu, praveći ogromne dugove.
Ubrzo neodgovorni brat zadaje novi udarac majci i sestri. Razmirice oko testamenta ih razdvajaju. Prodaje livade i njive u Tršiću koje mu je otac testamentom ostavio u nasleđe. I očevo imanje od sedamdeset jutara, Lagator kod Loznice, zaveštano majci Ani na doživotno uživanje, koje je Vuk dobio na dar od kneza Miloša, stavio je bez ikakvih zakonskih prava u zalog radi isplate svojih dugova. Potom uspeva da obori testament i proda imanje. Bio je to bolni udarac za Minu koja ga je, ogorčena, otvoreno prekorevala u svojim pismima. Ubrzo je Dimitrije kupio kućicu u Beogradu, a ostalo proćerdao. I pored sudskog dogovora da novac od prodatog imanja mesečno šalje majci, a nakon njene smrti, sestri, iz Beograda je novac neredovno pristizao. Često je, bez imalo kajanja, zadržavao Mininu penziju. Nastavlja sa svojim poražavajućim strastima, praveći razne skandale. Jednom se i povredio kada je u alkoholisanom stanju pao s konja.
Javljao bi se porodici samo kada je trebalo da ih opomene da ne smeju ništa Vukovo izdati bez njegovog znanja. Sestru su sve više pritiskale novčane nevolje. Znajući sve to, Dimitrije je ipak počeo da dolazi kod Mine i da se hrani kod nje. Tražio je pare na zajam. Srozao je svoj ugled toliko da mu je 1865. godine oduzeta profesura na Vojnoj akademiji i stavljen je na raspolaganje ministru vojske. Ni sva sestrina ljubav i molbe nisu pomogle da se urazumi.
Pošto je izbačen iz srpske vojske, žalosne okolnosti u kojima je živeo naterale su ga da napusti otadžbinu i ode u Rusiju. Tamo služi kao oficir, a da bi se iskupio kasnije odlazi kao ruski dobrovoljac u srpsko-turske ratove. Na žalost, nije mogao pobeći od sebe samog.
Godine 1883. Mina je pismom iz Rusije obaveštena o smrti svog jedinog brata Dimitrija Karadžića, kome se ni dan-danas ne zna grob.

Broj 512
“Treće oko” u novom broju donosi:

Ekskluzivno:
Vangina biljna apoteka - osim što je videla prošlost i budućnost, bugarska proročica je i lečila mnoge bolesti, često govoreći da “za svaku boljku – postoji biljka”, a njeni recepti, koje objavljujemo, donosili su zadivljujuće i brze rezultate

Zapanjujuće:
Svako od nas ima svog dvojnika koji negde luta i zbunjuje naše poznanike i rođake kada nas susretnu tamo gde nismo bili, pa je i sam Gete priznao da se jednom prilikom našao licem u lice sa – samim sobom!

Opominjuće:
Iz pera profesora doktora Slobodana Brankovića – zašto su obeležja naše istorije mit i slava, a mera – tragedija i šta je suština iskonskog srpskog zaveta

Saznajte i:
Kako preživeti udar groma
Da li je oko nas multisvemir
Ko je prvi izlečio sidu
Da li vanzemaljci dolaze za dve godine
Tajne vlaške magije
Istinu o Grupi 69
Koji je put do bogatstva
Šta je zapisano u zvezdama