Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 493
aktuelno izdanje
Treći vaskrs doma Tarabića
Akcije
Skulpture Mitra Tarabića i Zaharija Zaharića

Piše Milan Andrić

Između planinskih venaca Tare i Zlatibora prostire se kotlina zvana Kremna. Poznata je po tome što iz nje potiču brojni proroci, među kojima su na posebnom glasu Miloš i Mitar Tarabić. Ovi Kremanci su prorekli mnoge događaje koji su se kasnije i obistinili. Između ostalog, prorekli su propast turske carevine, austrijske imperije, pojavu dinastija Karađorđevića i Obrenovića u Srbiji i njihov kraj, otkrivanje telefona i telegrafa, kremanske železnice, kazali da će Drina poteći uz Taru... Miloš je prorekao i godinu svoje smrti, rekavši da će ga ukopati kad bude imao 45 godina, a Mitar je predskazao čak i dan kad će umreti (21. jul 1889. godine), pa je pozvao kuma, popa Zahariju Zaharića i saopštio mu na rastanku:
- Čekaj, čekaj, kume, da se oprostimo. Sad me vidiš i nikad me više nećeš videti. Dođi sutra da me opoješ.
Ima dosta toga što su Tarabići prorekli, ali do ostvarenja još nije došlo. Na primer, rekli su da će u Solotuši, selu kod Bajine Bašte, biti otvoren rudnik soli i da će tek tada Srbiji biti bolje, da će Kruševac biti srpska prestonica, a Carigrad će biti svačiji i ničiji...

Ne samo u bližoj, već i u svojoj daljoj istoriji, Kremna su imala vidovite ljude. Tarabići su opštepoznati i opštepriznati u narodu. Međutim, do današnjih dana se pamti da je jedan vidoviti Kremanac išao kod kneza Lazara u Kruševac pre Kosovskog boja i savetovao mu da ne počinje borbu sa Turcima, već da ih propusti da idu na zapad i tamo ratuju, a kad se umorni i iznemogli budu vratili, da potamani to što je preostalo.U vidovite Kremance ubrajaju se: Ilija Đurić, Bude Milosavljević, Stevan i Stanoje Mulić, Jovo Mićić Krpa, Jerotije Panić, Milun Nešović...
Poslednjih nekoliko godina, još jedan Kremanac, mašinski inženjer Dragan Pjević, poput njegovih zemljaka proroka, zaokuplja pažnju javnosti. Za jedne je uvažen, pošten i napredan čovek, za druge neshvaćen, a za treće i nedobronameran. Ima i onih koji kažu da bi se mogao ubrojati čak i u vidovite. Posle petooktobarskih promena u našoj zemlji, Pjević je postao odbornik SO Užice i predsednik Mesne zajednice Kremna i ulaže velike napore da se njegov rodni kraj prezentuje kao turističko mesto.
- Od detinjstva sam čitao knjige koje su govorile o Kremanskom proročanstvu - kaže Dragan Pjević. - Kako sam postajao stariji, tako sam ga sve više proučavao. U meni je neprekidno tinjala želja da se Kremansko proročanstvo jednog dana počne prezentovati i u turističke svrhe i da Kremna dobiju značaj kao u vreme Nemanjića, koji su ovde imali letnjikovce za sebe i svoju vlastelu. U 2002. godini, 148 godina posle smrti najčuvenijeg proroka Miloša Tarabića, organizovao sam akciju da mu se podigne spomenik. Pokušavam da se izborim za renoviranje stare kuće Tarabića, kao i doma njihovog kuma prote Zaharija Zaharića. Interes za Kremna naglo raste, svakodnevno dolaze pojedinci i grupe, ali postoji otpor koji pružaju Tarabićevi naslednici.

Nemoćan da realizuje svoju zamisao, Pjević je kupio parcelu od 40 ari na mestu zvanom Slanica pored puta Kremna - Tara. Tu je napravio objekat u etno stilu i nazvao ga Spomen dom kremanskih proroka. U njemu drži tribine o Kremanskom proročanstvu za sve brojnije posetioce koji žele da se detaljnije upoznaju sa onim što su proroci najavili, onim što se već ostvarilo, a naročito sa onim što su predskazali a još se nije desilo. Uz pomoć svoje agencije „Kremnaturist“ i sponzora, Pjević je 2005. godine, sa saradnikom dr Radovanom Ršumovićem, priredio knjigu „Kremansko proročanstvo - izvor novih inspiracija“. Reč je o turističkoj publikaciji koja s pravom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U njoj se nalazi dosta podataka, kojih nije bilo u drugim knjigama sa istom temom. Za kratko vreme, uspostavio je saradnju sa oko 150 turističkih agencija. Ljudi su počeli da pristižu u sve većem broju. Postalo je očigledno da bi mesta bilo i za restoran, kao i za prodavnicu suvenira.
- U noći 11. avgusta 2005. godine, zapaljen je Spomen dom kremanskih proroka - priča Pjević. - Zahvaljujući mom angažovanju, piroman rodom iz Vardišta iz Republike Srpske je otkriven i osuđen na pet meseci zatvora. U jesen iste godine, pored zgarišta sam podigao drugi objekat za istim nazivom i u iste svrhe. Poslednjeg dana 2006. godine, i njega je progutala vatra u požaru koji je podmetnuo još uvek nepoznat počinilac. Tom prilikom, u sitne komade se raspršila „kosmička kamena kugla“, čiji je prečnik iznosio tačno 100 santimetara. Izgoreo je drveni plug prote Zaharija Zaharića i stolica kremanskog proroka Jovana iz 17. veka, kao i više drugih vrednih eksponata. Sve se dešavalo baš kao u narodnoj epskoj pesmi u kojoj ono što majstori sagrade danju, vila noću poruši.
Ni to nije obeshrabrilo ovog, po mnogo čemu neobičnog Kremanca, pa je polovinom jula prošle godine, pored dva zgarišta podigao i treći Spomen dom kremanskih proroka. I opet je narod počeo da dolazi, u stvari, nije ni prestajao da dolazi uprkos činjenici da je nailazio samo na zgarišta, preostala posle paljevina.
- Kremansko proročanstvo se bavi sudbinom države, krunisanih glava i državotvornih osoba od kojih zavisi i sudbina naroda. Nije mi jasno iz kojih razloga neko, paleći spomen domove kremanskih proroka, želi da izbriše nešto što se iz narodnog pamćenja ne može istisnuti. Verujem u onu narodnu “tri puta Bog pomaže“ i da treći objekat neće doživeti sudbinu prethodnih - ubeđen je Pjević.

Nebeski krstovi - nova poruka
U trenutku kad se pokrivao treći Spomen dom kremanskih proroka, na nebu se pojavio jedan veliki, a potim još tri manja krsta. Oni su nastali od tragova aviona koji su tog momenta leteli iznad Kremne. Kremanci kažu da se to nije slučajno desilo. I baš kao što je njihov zemljak Tarabić govorio:
- Tako mi je kazano - i njihov komšija Dragan Pjević je zaključio:
- Tako je moralo da bude. Samo Kremna znaju šta će biti.

Kremna ustoličila Koštunicu
Pred predsedničke izbore u tadašnjoj Jugoslaviji, znajući za mističnost Kremana, 12. septembra 2000. godine, posetio ih je Vojislav Koštunica, koji je potom postao predsednik. U tada izloženu knjigu utisaka, Koštunica je zapisao:
- U ovim teškim i sudbonosnim vremenima, tinjala je u svima nama preko potrebna nada i vera da će naš narod, ono najbolje u njemu, pobediti.
Mnogo je poznatih ličnosti iz sveta politike, sporta, nauke i umetnosti posetilo Spomen dom kremanskih proroka.
U knjizi utisaka, svoje impresije je zapisao i knez Aleksandar Karađorđević: - Danas (6. januara 2003. godine) sam posetio grob proroka Tarabića i prote Zaharića. Prorok je prorekao a prota zapisao put srpskom narodu.

„Vaskrsli“ proroci Tarabići
U akciji, koju je pokrenuo Dragan Pjević 2002. godine, 148 godina posle smrti, Miloš Tarabić je dobio spomenik. Ove godine, na prostoru ispred Spomen doma kremanskih proroka, postavljena je velika drvena skulptura proroka Mitra Tarabića i njegovog kuma Zaharije Zaharića. U centru Kremana postavljena je skulptura proroka Miloša Tarabića. Obe je uradio zlatiborski skulptor Miladin Lekić.


Broj 493
„Svetlosnim mačem“ hteli da ubiju Miloševića!
Da li sijalica može da izazove epilepsiju. Engleski špijun Dejvid Tomlinson, izjavio je kako se 1992. ozbiljno razmatrala upotreba svetlosnog oružja za ubistvo - Slobodana Miloševića

Tarabići (ponovo) među Srbima
Miloš i Mitar nisu jedini Kremanci koji su svojim vizijama zastrašivali najmoćnije Srbe svog vremena, jer se još u 14. veku jedan njihov zemljak usudio da ode kod kneza Lazara i saopšti mu šta je „video“ pre Kosovske bitke

Eskimi se krste sa tri prsta!
Zahvaljujući desetorici ruskih monaha, krajem 18. veka, na dalekom severu počelo se sa širenjem pravoslavlja. Pod jurisdikcijom Episkopije na Aljaski nalazi se 25 hiljada vernika u 97 parohija, 54 sveštenika, Seminarijum Svetog Germana Aljaskog u Kodijaku, tri katedralne crkve i oko stotinu drugih crkava i kapela, kao i škola i bogoslovija

Geografija Raja i Pakla
Oslanjajući se na biblijske tekstove koje su pretočili u fizičke formule, španski naučnici precizno utvrdili svojstva Neba i Pakla - temperatura u Paklu dostiže 455 stepeni, dok je u Raju klima skoro šizofrena - plus 232 stepena

Venera u zagrljaju Jupitera
Šta kojem znaku, od 24. novembra do 7. decembra, donosi konjunkcija dve planete “zadužene” za dobitke i uživanje, uspeh i slavu, umetnost i ljubav

„Veliki brat“ po receptu nacista
Hitler i njegovi saradnici planirali su pokretanje propagande televizije u stilu „Velikog brata“, a do detalja je bila razrađena i programska satnica - uz vesti i veličanje firera, uključivala je i porodičnu sapunicu i svojevrsni rijaliti šou o svakodnevnom životu mladog arijevskog bračnog para koji je trebalo da kamere neprekidno prate. Gebels je smatrao da se uz pomoć ovakve televizije građani mogu kontrolisati uz slogan „Treba im nametati obrasce i dati da žive u iluziji”

Proklijalo izumrlo drvo!
Pronađeno seme palme koje su Jevreji u ratu sa Ramljanima pre dve hiljade godina koristili za ishranu. Najveće iznenađenje dogodilo se kada je iz pronađene semenke izrasla biljka