Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 492
aktuelno izdanje
Od pilota do akupunkturologa
Alternativna medicina
Akupunkturolog Dušan Brakus

Piše Nena Lalović

Iskusan pilot i padobranac Dušan Brakus iz Beograda, nije ni slutio da će promeniti profesiju, i to na najsuroviji mogući način. Naime, ovaj priznati stručnjak u oblasti letenja, nakon petnaestak godina zavidne karijere u kojoj je ostvario više stotina sati leta i isto toliko skokova padobranom, nije ni pomislio da će prestati da se bavi opasnom profesijom koja je bila ispunjenje svih njegovih snova. Međutim, sudbina se poigrala sa ovim zaljubljenikom u nebeske visine.

Tajne drevnog Istoka
Pre više od deset godina, dogodila se nesreća koja je promenila Dušanov život i odvojila ga od profesije. Prilikom jednog skoka, koji je trebalo da bude naizgled rutinski, naš sagovornik je zadobio tešku povredu kičme i višestruki prelom donjih i gornjih ekstremiteta. Od tada počinje njegov hod po mukama, bolnicama i lekarima, a dugotrajna terapija i rehabilitacija nije dala odgovarajuće rezultate. Bio je prinuđen da potraži nov način lečenja kako bi se što pre vratio u psihofizičku formu. Tako je došao na ideju da osmisli sopstveni metod lečenja po uzoru na drevnu istočnjačku veštinu - akupunkturu. Metod se pokazao delotvornim, i od tada se Brakus bavi ovim alternativnim načinom lečenja.
„Morao sam da nađem način da sebi pomognem i ublažim nesnosne bolove koje sam osećao. Analgetici koje sam uzimao u ogromnim količinama, samo su doprineli da oštetim sluzokožu želuca, a ni oni najsnažniji nisu trajnije otklanjali bol. Tada sam počeo da se upoznajem sa tajnama drevne istočnjačke veštine lečenja akupunkturom i stvorio sopstveni metod koji mi je pomogao da prevaziđem tegobe koje su me mučile. Metod se sastoji od 3 faze. Prva se odnosi na elektropunkturnu dijagnostiku, druga na informoterapiju, a treća na metod dr Fola koji je još u Drugom svetskom ratu ustanovio korelaciju između akupunkturnih tačaka na stopalima i šakama sa funkcionisanjem određenih delova tela i organa. Drugim rečima, svaki deo našeg tela ili organ, ima svoju tačku na stopalima i šakama. Ja sam predstavnik Su Jok škole.
Su Jok (u doslovnom prevodu šaka - stopalo) je prvenac i integralni deo ONNURI medicine (u prevodu - za svakoga), čiji je osnivač prof. Park Jae Njoo iz Seula (J. Koreja)“, kaže Brakus.
Ovaj metod spada u holističku medicinu, tj. metod celokupnog sagledavanja zdravstvenog stanja, uz terapijski prilaz problemu radi otklanjanja njegovog uzroka, a ne samo nepoželjnog simptoma. Kao što se daljinskom kontrolom reguliše rad televizora ili drugih uređaja, tako se preko šake i /ili stopala, raznim postupcima utiče na poboljšanje zdravlja pacijenta. Metod je, kako ističe Brakus, neškodljiv i univerzalno primenjiv, bez obzira na vrstu poremećaja zdravlja, uzrast, pol i konstituciju pacijenta. Kontraindikacije praktično ne postoje.
Bezopasna stimulacija određenih telesnih struktura, prvenstveno šake i stopala, specijalnim iglicama za Su Jok akupunkturu, zatim magnetima, svetlosnim uređajima, bojom, zdravim zrnevljem raznih biljaka, moksama i sl. dovodi, gotovo bez izuzetka, do značajnog poboljšanja zdravlja i, uglavnom, dosta brzih poboljšanja kod mnogih, kako akutnih, tako i hroničnih tegoba.
Dijagnostika i lečenje Su Jok metodom, kako objašnjava Brakus, zasniva se na korespondentnim konceptima i sistemima, vizuelno očigledno sličnim.


Elektropunkturna dijagnostika
Uz pomoć aparata “Intera-Dia Cor”, namenjenog proceni funkcionalnog stanja organa i fizioloških sistema ljudskog organizma, vrši se elektropunkturna dijagnostika. U filozofiji ovog dijagnostičkog kompleksa objedinjeni su pristupi alternativnoj medicini (tibetanskoj, kineskoj i ajurvedskoj) sa principima akademske medicine.
Ovaj metod dijagnostifikovanja obezbeđuje: visoku preciznost i apsolutnu neškodljivost za pacijenta, mogućnost dijagnostifikovanja svih organa i sistema kod pacijenata svih životnih doba, kontrolu intenziteta terapijskog delovanja i uticaja raznih drugih faktora na organizam (mentalnih, emocionalnih, meteoroloških, medikamentnih, fizioterapisjkih itd.), visoku osetljivost u otkrivanju funkcionalnih odstupanja, čak i u početnoj fazi njihovog razvoja, mogućnost akumuliranja podataka o stanju pacijenta i njihovog korišćenja za proračun optimalnog režima prevencije i terapije raznih oboljenja.
Informoterapija se vrši aparatom “INTA-best-1”, koji je namenjen za korekciju neregularnog rada obolelih tkiva ili organa.
Što se tiče preparata, u terapiji se isključivo koriste biljne kapi i melemi iz kolekcije “Alfa-Tau”, visoke efikasnosti, potpuno prirodnog sastava. Ovi preparati izuzetno brzo vrše detoksikaciju organizma, čime se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje organa i sistema.
Masaža se vrši kombinacijom osteopatskog i miofascijalnog pristupa. Karakteriše je visoka preciznost u regulisanju dislokacija u kičmenom stubu i grudnom košu.
Dušan Brakus navodi da je najteže postaviti dijagnozu, a ona je pola izlečenja. Kad se ona pravilno postavi i „ustanovi kvar“, prilazi se korekciji tegoba.
Sam tretman uključuje zabadanje spriralnih iglica različite debljine, pod tačno određenim uglom, u individualno prepisanoj dužini trajanja, na određene tačke šake koje korespondiraju sa obolelim delovima tela ili organa. To dovodi do izazivanja vibracija u onim ćelijama koje pokazuju znake toksikološke opterećenosti. Metodom harmonizacije i sedacije a potom i vraćanjem funkcije ćelija u prvobitno stanje, dolazi i do ozdravljenja obolelog dela organizma.
Na svakoj ruci se diraju tri tačke, i površinski i dubinski, što iznosi šest tačaka po ruci, odnosno 12 na obe ruke, a to u krajnjem zbiru odgovara broju od 12 meridijana, na koliko je svaki organizam podeljen. Pulsnom dijagnostikom, u jednoj meri se određuje kvalitet rada organa, kao i prepoznavanje preopterećenosti na meridijanu kičmene moždine i mozga. Kod 70 odsto pacijenata, kako navodi Brakus, primećuje nepravilnosti na najvažnijem meridijanu, a to je meridijan kičmene moždine i mozga. Neispravno držanje kičme, pogotovo oštećenja na vratnom delu kičme, uzrokuje više od polovine svih bolesti koje savremena medicina poznaje.
„Tretiram skoro sve bolesti koje savremen čovek poznaje. Najviše uspeha postižem kod migrena, prekomerne telesne težine, poremećaja metabolizma, disfunkcija digestivnog trakta, oboljenja creva, bronhitisa, astme, kamena u žuči i bubrezima, problema sa varenjem, ekcema, nervne i mišićne napetosti. Uz pomoć mojih tretmana skraćuje se period oporavka nakon trauma koštano-mišićnog sistema, lomova, preloma i naprsnuća kostiju, nagnječenja i istegnuća ligamenata i sličnog. Zapažen uspeh sam postigao i u lečenju autoimunih bolesti“, kaže Brakus.


Sreća je u izlečenju bolesti
Za deset godina koliko se bavi akupunkturom, Brakus je izlečio mnogo pacijenata, a jedan od njih, Igor Divić iz Beograda, poželeo je da za čitaoce „Trećeg oka“ ispriča svoje iskustvo.
„Dugo sam patio od nespecifičnih bolova u stomaku, na mestu gde se nalaze tanko i debelo crevo. Imao sam nadimanje, loše varenje, konstantan pritisak u toj regiji i tup bol koji se pojačavao prilikom uzimanja hrane. Te tegobe su uticale i na moje raspoloženje, a vremenom sam prestao i da konzumiram određenu vrstu hrane, što sam činio nasumice metodom eliminacije, jer nisam tačno znao koje namirnice mi smetaju. To je dodatno otežalo moje ionako loše varenje i dovelo do slabljenja imuniteta, čestih prehlada i neasanice. A onda sam čuo za Dušana Brakusa. Posle pregleda kod njega, nepoverljivo sam pristupio tretmanu zabadanja iglica u područje šake. Ali, već posle pet tretmana, osetio sam poboljšanje. Moje tegobe su se smanjile za oko 50 odsto, a što je najvažnije, taj osećaj nadutosti je gotovo sasvim iščezao. Redovno sam dolazio kod Dušana, i posle 15 tretmana, moj organizam se vratio n normalu. Bolove više nemam, niti pijem lekove. Što se tiče sna i raspoloženja, ja sam sasvim drugi čovek“, priča Divić.
Potpuno zdrav i preporođen, Dušan Brakus sada izgleda kao da ima deset godina manje. Odbacio je štake, nema nikakve bolove, svakodnevno vežba i jača telo. Živi po principima zdravog života, a sreću je, kako kaže, pronašao u uspehu koji postiže lečeći druge.

Broj 492

Ko je crtao geografske karte pre 6.000 godina?
Mapa Pirija Rejsa, turskog admirala iz 16. veka, prikazuje Antarktik bez leda i to gledano – iz aviona ili satelita! Admiral je kartu nacrtao koristeći mnogo starije izvore... U svakom slučaju, tvrde stručnjaci, misteriozna mapa je nešto što ne bi smelo da postoji


Misterija kraljeve šume
Aleksandru Karađorđeviću je, neposredno posle marseljskog atentata 1934, u Izraelu posvećeno deset hiljada stabala eukaliptusa, bora i čempresa. Dokument o tome pronađen u Jevrejskom nacionalnom fondu, uz pomoć tajne šifre


Hoće da učitaju um u kompjuter!
Da li će genetski inženjering neizbežno stvoriti generacije koje će biti na ivici prirodne perverzije. Sve se vrti pod parolom „bolji um, bolje telo, bolji život“


Sveti Prokopije pronašao večni mir ispod Hisara!
Prokuplje se nalazi na jugu Srbije, nedaleko od Niša, a ime je dobilo po Svetom Prokopiju, hrišćanskom mučeniku iz doba cara Dioklecijana, koji je stradao propovedajući hrišćanstvo


Đavoli i demoni ne postoje!
Intervju sa Milovanom - Mićom Jovanovićem, autorom knjige “Kraj igre”, koja se bavi prošlim i budućim životima Postoje li u duhovnoj dimenziji visoko razvijene ličnosti (duše) koje su zle prema ljudskim bićima?


Zla sudbina porodice Vasić
Da li je nesrećne potomke Ćeranića pratilo prokletstvo ljudskih ostataka, iznad kojih su sagradili svoj dom, ili su trojica Vasića okončala živote zbog bolesti ili nekog trećeg razloga - zauvek će ostati tajna


Kada je nastala šajkača?
Vizantinci nisu voleli Srbe zbog njihove buntovne prirode, a posebno su imali odbojan stav prema srpskim ženama koje su zadržale stari, “amazonski način“ života – pridruživale su se svojim muževima u lovu i ratu, nosile istu odeću kao muškarci, a čak nisu mogle da se udaju dok ne ubiju bar jednog neprijatelja