Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 489
aktuelno izdanje
U centru je Rubikova kocka!?
Tajne naše planete
Da li Zemlja izgleda ovako?

Šta se nalazi u centru naše planete? Uprkos hipotezama da je Zemlja šuplja i, čak, naseljena nekim čudnim bićima (o čemu smo nedavno pisali), zvanična nauka drži se teorije da je u središtu – okruglo čvrsto jezgro prečnika oko 2.500 kilometara, sačinjeno većim delom od gvožđa i nešto nikla. Međutim, istraživači sa Univerziteta Upsala (Švedska) došli su do eksperimentalnih dokaza da je “unutra” nešto malo drugačije. “Centralna kockasta struktura od gvožđa jedina je koja može odgovarati eksperimentalnim posmatranjima” - kaže profesor Borje Johanson, i dodaje da je otkriće značajno za bolje razumevanje brzine hlađenja Zemlje, kao i stabilnosti njenog magnetnog polja.

Otkriće Zemljine unutrašnjosti
O čemu se radi? Posmatranjem je utvrđeno da seizmički talasi brže prolaze kroz jezgro u smeru koji je paralelan Zemljinoj osi rotacije nego u smerovima koji su paralelni ekvatoru, i ovaj fenomen do sada nije objašnjen. Jer, pri visokim temperaturama koje preovlađuju u centru Zemlje, talasi bi teoretski trebalo bi da prolaze istom brzinom, bez obzira na smer.
Švedski naučnici poradili su na objašnjenje za ove zbunjujuće karakteristike. Još 2003, u uglednom časopisu “Science” objavili su jak teoretski dokaz da Zemljino jezgro centralna kristalna kubična struktura, sa iznenađujuće visokim stepenom elastične anizotropije (osobina nekih tela da u različitim smerovima imaju različite fizičke osobine – elastičnost, toplotnu provodljivost i sl), kao što je ste, njegove elastične osobine su uslovljene smerom. A nedavno je ova teorija dobila i odgovarajuću eksperimentalnu podršku.

Kompjuterski model
U novom radu naučnici su predstavili simulaciju reprodukovanja seizmičkih talasa u gvožđu, pod uslovima koji prevlađuju u centru Zemlje, pri čemu se pokazalo da se razlika u brzini prostiranja od oko 12 procenata u zavisnosti od smera talasa. Prvo su trajektorije pokreta bile izračunate za nekoliko miliona atoma u jakoj međusobnoj interakciji, a zatim je progres talasa proučavan u kompjuterski generisanom modelu gvozdenog jezgra, pri uslovima koji preovlađuju u “pravom” centru Zemlje. I, došlo se do zaključka da je centralna struktura Zemlje – kocka, najsličnija onoj Rubikovoj.
S.M.

Broj 489

Nisu tu čista posla - Pobesnela Šumadija!

Besne mačke u Rači ujele, za sada, osmoro žitelja među kojima i dvoje dece. Hičkokovska situacija u kojoj stanovnici nisu bezbedni čak ni u kućama i garažama!


Baba Radmila, vračara koje više nema

Poslednja zapisana ispovest čuvene vračare iz Male Kamenice kod Negotina. Želela je da pomogne ljudima u nevolji i nije pitala za cenu koju je plaćala - a koja je ponekad bila previsoka. Samo u Trećem oku – feljton - Sve tajne vlaške magije!


Da li ogledala pamte prethodne vlasnike?

Iako je veoma teško poverovati da je ogledalo poput video kamere, nije isključeno da je u stanju da „zapamti“ čudne osobine svojih vlasnika i da te „utiske“ projektuje na ljude koji se nađu u njihovoj blizini. Mnogi su se opekli – saznajte kako da vi ne budete žrtva.


Vampiri su bolesnici!

Oni postoje, neki su među nama i stvarno se plaše svetla – ipak, ne bojte se, oni su samo oboleli od retke bolesti koja se prenosi putem gena


Hronika zapisana na kamenim „gramofonskim“ pločama

Zapisi pronađeni 1938. godine pominju ljude sa druge planete, ali kineski stručnjaci još nemaju dozvolu vlasti da objave sve činjenice o ovim neverovatnim artefaktima


Branko Miljković - tragedija jednog genija

Radomir Milojković – Bale, otkriva kako je njegov kum, veliki srpski pesnik Branko Miljković, predvideo sopstvenu smrt


NASA krije tajnu Marsa!

Amerikanci nisu mnogo iskreni čak ni prema naučnoj svetskoj zajednici – rezultate ispitivanja Crvene planete tretiraju kao vojnu tajnu


Kako je Atlantida bombardovala Indiju?!

Jedan od tvoraca atomske bombe, Robert Openhajmer, na pitanje da li je 1945. eksplodirala prva atomska bomba odgovorio je: „Da, ako računamo samo istorijska vremena!“ Kako objasniti radioaktivne skelete u gradovima koji su stari nekoliko hiljada godina? U tami prohujalih milenijuma nestali su mnogi materijalni tragovi – ostali su mitovi i legende, koje moramo da proučimo sa velikom pažnjom