Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 489
aktuelno izdanje
Zemlja na pragu nuklearne zime
Naučna proročanstva
Jupiter i njegovi sateliti

Na Jupiteru, najvećoj planeti našeg solarnog sistema, dešava se zemaljskoj nauci neobjašnjiv fenomen. Ovaj gasni džin je mirovao stotinama godina. Međutim, u poslednje tri godine su se u njegovoj atmosferi formirale dve nove crvene tačke. Svaka tačka je pet ili deset puta veća od Zemlje.
Misteriozni fenomen se događa i na jednom od najvećih Jupiterovih meseca, na Evropi. U maju ove godine Evropini polovi, prekriveni oklopom debelog leda, pomerili su se za 90 stepeni i zamenili položaj sa ekvatorom.
Jupiter je jedina planeta solarnog sistema u čijim se tajanstvenim dubinama odvija termonuklearna reakcija. Taj planetarni proces je sličan onome koji se događa zvezdama, iako Jupiter stvara daleko manje energije kao rezultat procesa. Ne treba naglašavati kakva bi užasavajuća eksplozija mogla pogoditi naš solarni sistem ukoliko u unutrašnjosti najveće planete stvari krenu naopako. Udarni talas bi stigao do Zemlje i sa njene površine zbrisao svaki živi organizam!
Katastrofa Jupitera bi se odigrala prema scenriju opisanom u kultnoj knjizi Artura Klarka, Odiseja u svemiru. U Klarkovim knjigama, Jupiter postaje zvezda – što je rezultat termonuklearne reakcije – čime se stvaraju uslovi za razvoj života na njegovom mesecu Evropi.
A to nije sve. Ruski načnik iz Sankt Petersburga, Eduard Drobiševski, tvrdi da će se drastične promene verovatno dogoditi i na drugom Jupiterovom mesecu, na Kalistu. Ledeni oklop Kalista može eksplodirati, kaže Drobiševski, a džinovski komadi ledenog oklopa će pasti na Zemlju i istrebiti sve oblike života.
Naučnici smatraju da su masivni ledeni oklopi drugih, mesecu nalik, prirodnih satelita džinovskih planeta (Saturna i Jupitera) eksplodirali mnogo ranije. Kao rezultat takvih eksplozija nastale su mnoge kratkoživuće komete.

“Zamislite sledeće: naš Mesec je obložen ledom debljine 800 kilometara. Upravo tako izgleda tipični masivni prirodni satelit Jupitera – Kalisto. To je prljavi led koji provodi električnu struju jer se sve kreće u magnetnom polju, u magnetosferi džinovske planete. Led je veoma dobar provodnik, posebno ako je prljav. Rezultat toga je elektroliza leda”, objašnjava Drobiševski.
On kaže da se jedna takva eksplozija već dogodila pre oko 10 000 godina, kada je eksplodirao ledeni oklop Saturnovog meseca Titana. Eksplozija je rezultirala stvaranjem Titanove atmosfere, Saturnovih ledenih prstenova i nekolicine kratkoživućih kometa.
Jupiterov satelit Kalisto ima najstariji ledeni oklop od svih prirodnih satelita svih planeta našeg solarnog sistema. Taj oklop nikada ranije nije eksplodirao, pa je stoga zasićen vodonikom i kiseonikom – produktima elektrolize leda. Posledice njihove detonacje mogu biti fatalne po Zemlju.
“Kalisto nam je mnogo bliže od Titana. Eksplozija njegovog ledenog oklopa bi izazvala nuklearnu zimu na Zemlji. Bila bi to užasna katastrofa koja bi uništila biosferu planete”, tvrdi Drobiševski.

Broj 489

Nisu tu čista posla - Pobesnela Šumadija!

Besne mačke u Rači ujele, za sada, osmoro žitelja među kojima i dvoje dece. Hičkokovska situacija u kojoj stanovnici nisu bezbedni čak ni u kućama i garažama!


Baba Radmila, vračara koje više nema

Poslednja zapisana ispovest čuvene vračare iz Male Kamenice kod Negotina. Želela je da pomogne ljudima u nevolji i nije pitala za cenu koju je plaćala - a koja je ponekad bila previsoka. Samo u Trećem oku – feljton - Sve tajne vlaške magije!


Da li ogledala pamte prethodne vlasnike?

Iako je veoma teško poverovati da je ogledalo poput video kamere, nije isključeno da je u stanju da „zapamti“ čudne osobine svojih vlasnika i da te „utiske“ projektuje na ljude koji se nađu u njihovoj blizini. Mnogi su se opekli – saznajte kako da vi ne budete žrtva.


Vampiri su bolesnici!

Oni postoje, neki su među nama i stvarno se plaše svetla – ipak, ne bojte se, oni su samo oboleli od retke bolesti koja se prenosi putem gena


Hronika zapisana na kamenim „gramofonskim“ pločama

Zapisi pronađeni 1938. godine pominju ljude sa druge planete, ali kineski stručnjaci još nemaju dozvolu vlasti da objave sve činjenice o ovim neverovatnim artefaktima


Branko Miljković - tragedija jednog genija

Radomir Milojković – Bale, otkriva kako je njegov kum, veliki srpski pesnik Branko Miljković, predvideo sopstvenu smrt


NASA krije tajnu Marsa!

Amerikanci nisu mnogo iskreni čak ni prema naučnoj svetskoj zajednici – rezultate ispitivanja Crvene planete tretiraju kao vojnu tajnu


Kako je Atlantida bombardovala Indiju?!

Jedan od tvoraca atomske bombe, Robert Openhajmer, na pitanje da li je 1945. eksplodirala prva atomska bomba odgovorio je: „Da, ako računamo samo istorijska vremena!“ Kako objasniti radioaktivne skelete u gradovima koji su stari nekoliko hiljada godina? U tami prohujalih milenijuma nestali su mnogi materijalni tragovi – ostali su mitovi i legende, koje moramo da proučimo sa velikom pažnjom