Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 489
aktuelno izdanje
Pobesnela Šumadija!
Nisu tu čista posla
Besna mačka

Piše Golub Lazarević     

Da li zbog neubičajeno visokih temperatura krajem avgusta ove godine, ili iz nekih drugih razloga, kućni ljubimci u Rači su ovog leta načisto izgubili kompas. Kako kažu, mačke su, umesto da love miševe, iz čista mira otpočele da napadaju prolaznike. U prvom „naletu“, mačke su povredile osmoro žitelja, među kojima su i dvoje dece. Napadnut je još jedan meštanin, ali je, srećom, prošao bez ozleda. Milovana Jovanovića je napala životinja u centru Rače, dok je okopavao svoju baštu u dvorištu i on je uspeo da je usmrti lopatom.

Opasnost vreba iz trave

- Veoma sam se iznenadio kada je mačka skočila iz trave i zubima me zgrabila za nogu. U prvom trenutku sam pomislio da želi da se igra, ali kada sam video da je vrag odneo šalu i da životinja ozbiljno grize, zgrabio sam lopatu i udario je po glavi. Ostala je na mestu mrtva. Sada primam injekcije i lečim se, kaže Jovanović, pokazujući mesto na kojem je usmrtio pobesnelu životinju.
Nakon ovog događaja, ekipa veterinarskih inspektora je mačku poslala na analizu u Institut za veterinu u Beogradu, odakle je stigla potvrda da je životinja bila zaražena besnilom.
Prema rečima Vesne Pantović, načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje, „krug od deset kilomatara oko Rače je besnilom ugroženo područje“, ali, još uvek nema govora o epidemiji“.
- Sve povređene osobe primaju odgovarajuću terapiju, a mačke su, najverovatnije, zaražene od divljih, šumskih životinja sa kojima su došle u kontakt. Od početka godine, na području Kragujevca je registrovano 200 ujeda životinja, a 31 lice je primilo vakcine protiv zaraznih bolesti. Utvrđeno je da je devet životinja bilo besno - šest lisica i po jedan pas, mačka i koza - kaže Vesna Pantović.

Deca zatvorena - lutalice slobodne

Nažalost, ostale podivljale životinje nisu uhvaćene, jer su nakon najave hajke od strane opštinskih vlasti i lovaca, uz asistenciju policije, u kojoj su hteli da odstrele lutalice, oštro reagovala udruženja za zaštitu životinja i od akcije se odustalo. Račanka Svetlana Milovanović, majka šestogodišnjeg Alekse, kojeg je ujela mačka, izjavila je da se životinja još uvek slobodno šeta ulicama Rače.
- Držala sam dete za ruku, išli smo ulicom i ugledali mačku koja je ležala u travi. Prošli smo pored nje i, posle nekoliko metara, začula sam vrisak i videla da sa Aleksinog tela visi mačka. Ugrizla ga je i tako ostala, nije ga puštala. Udarala sam je rukom, ali uzalud, i tek su komšije uspele da je skinu sa deteta. Životinja je zašištala na nas nekoliko puta, a potom pobegla - objašnjava Svetlana.
Uplašena žena dodaje da je njen sin primio pet doza vakcine protiv besnila, ali će morati ponovo kod lekara, jer su mu se uvećale žlezde na preponama, zbog čega je upućen kod hematologa. Mačku koja je ujela dečaka, kasnije su videli u njihovoj ulici: išla joj je pena na usta. Mali Aleksa je počeo da plače od straha da ga ponovo ne napadne. Danima ne sme da izađe da se igra sa decom, a majka stalno mora da bude pored njega. Deca su u „kućnom pritvoru“, a mačke se slobodno kreću i niko ništa ne preduzima.
Žrtva besne mačke bio je i njihov prvi komšija, koji je napadnut u svojoj garaži. Čovek kaže da ga je mačka ujela u sedam sati ujutru, dok je popravljao auto. Spasao se tako što ju je gađao kamenjem, dok se nije udaljila.

Krizni štab u - krizi

Opštinski Krizni štab u Rači, od kako je ovo područje proglašeno zaraženim besnilom je vlasnicima pasa i mačaka dao rok od tri dana da vakcinišu i vežu životinje, jer će se nakon toga otpočeti hvatanje i uništavanje svih životinja koje budu pronađu van domaćinstava. Za sada može samo da kontroliše da li se vlasnici kućnih ljubimaca pridržavaju propisanih mera, odnosno da li ih drže zatvorene i da ih, ukoliko to do sada nisu učinili, vakcinišu.
- Nakon dopisa koje smo primili od Udruženja za zaštitu životinja „Prijatelj“ iz Subotice, morali smo da odustanemo od sprovođenja hajke i uništavanja lutalica, odnosno od proterivanja i odstrela van naseljenog mesta. Nije mi jasno zbog čega su republički organi odustali od toga, pošto je to u zakonskim okvirima, kada su na snazi vanredne mere i prilike, kao što je to slučaj sa besnim mačkama, kaže Radoslav Zdravković, zamenik predsednika opštine Rača i komandant Kriznog štaba.
Opštinske vlasti u Rači su sada, kažu, „u pat poziciji“. S jedne strane, pritiskaju ih ljubitelji životinja, a s druge nezadovoljni i uplašeni građani, koji strepe od besnih mačaka, čiji je broj nemoguće utvrditi.
- Roditelji nam prete tužbama, jer žive u strahu. Počinje nova školska godina, deca treba slobodno da se kreću. Ali kako, kada su na ulicama podivljale mačke, koje predstavljaju realnu opasnost? Zvali smo tri službe nadležne za hvatanje lutalica. U kragujevačkom azilu za smeštaj lutalica, kažu da nemaju slobodnih mesta. Kraljevački azil ne radi van svog mesta, a u Valjevu su odustali kada su čuli da je proglašeno besnilo. Neće da rizikuju, kako se zaraza ne bi širila - objašnjava Zdravković.
Nakon ovih događaja u šumadijskoj varošici, područje opštine Rača je proglašeno zaraženim od besnila, a njeni žitelji kažu da žive kao u karantinu, na ulice izlaze na sopstvei rizik, dok decu ne puštaju čak ni u dvorišta, jer ne žele da rizikuju napade lutalica.

Hajka kažnjiva
Udruženje za zaštitu životinja uputilo je dopis Ministarstvu poljoprivrede, MUP-u i Veterinarskoj upravui u kome ukazuju na „krivično delo postupanja naoružanih formacija po ulicama Rače, koja van zakonskih okvira pravi hajku i najavljuje pucnjavu radi ubijanja pasa i mačaka, čime se remeti red i mir i izaziva opšta opasnost, bez namere da životinje stave u karantin, nego da ih poubijaju“. Udruženje se poziva na stav 2 člana 269 Krivičnog zakona.

Vakcina besplatna
Milorad Jovanović, veterinar iz stanice u Rači, kaže da je vakcinacija protiv besnila besplatna i da je svaki građanin zakonski odgovoran ako je vlasnik životinje za koju se utvrdi da je besna. Za ostale besne životinje je odgovorna opština. Registracija pasa i mačaka i njihovo obeležavanje košta 100 dinara. U Institutu za javno zdravlje tvrde da ima dovoljno vakcina protiv besnila i pozivaju sve osobe, koje su u čestom dodiru sa životinjama, da se preventivno vakcinišu. Ukoliko pretrpe ujed, ranu valja isprati sapunom i vodom i hitno se javiti lekaru.


Kazne
U Rači živi oko 2.500 stanovnika. Pre proglašenja besnila, registrovano je dve stotine pasa i dvadeset mačaka. Ali, daleko više je životinja bez vlasnika, koje lutaju ulicama. Vlasnici koji ne budu doveli pse i mačke na vakcinisanje biće prekršajno kažnjeni od 5.000 do 50.000 dinara. Ukoliko njihov nevakcinisani kućni ljubimac ugrozi druge, ili širi zarazu, postoje elementi i za krivično gonjenje.

Broj 489

Nisu tu čista posla - Pobesnela Šumadija!

Besne mačke u Rači ujele, za sada, osmoro žitelja među kojima i dvoje dece. Hičkokovska situacija u kojoj stanovnici nisu bezbedni čak ni u kućama i garažama!


Baba Radmila, vračara koje više nema

Poslednja zapisana ispovest čuvene vračare iz Male Kamenice kod Negotina. Želela je da pomogne ljudima u nevolji i nije pitala za cenu koju je plaćala - a koja je ponekad bila previsoka. Samo u Trećem oku – feljton - Sve tajne vlaške magije!


Da li ogledala pamte prethodne vlasnike?

Iako je veoma teško poverovati da je ogledalo poput video kamere, nije isključeno da je u stanju da „zapamti“ čudne osobine svojih vlasnika i da te „utiske“ projektuje na ljude koji se nađu u njihovoj blizini. Mnogi su se opekli – saznajte kako da vi ne budete žrtva.


Vampiri su bolesnici!

Oni postoje, neki su među nama i stvarno se plaše svetla – ipak, ne bojte se, oni su samo oboleli od retke bolesti koja se prenosi putem gena


Hronika zapisana na kamenim „gramofonskim“ pločama

Zapisi pronađeni 1938. godine pominju ljude sa druge planete, ali kineski stručnjaci još nemaju dozvolu vlasti da objave sve činjenice o ovim neverovatnim artefaktima


Branko Miljković - tragedija jednog genija

Radomir Milojković – Bale, otkriva kako je njegov kum, veliki srpski pesnik Branko Miljković, predvideo sopstvenu smrt


NASA krije tajnu Marsa!

Amerikanci nisu mnogo iskreni čak ni prema naučnoj svetskoj zajednici – rezultate ispitivanja Crvene planete tretiraju kao vojnu tajnu


Kako je Atlantida bombardovala Indiju?!

Jedan od tvoraca atomske bombe, Robert Openhajmer, na pitanje da li je 1945. eksplodirala prva atomska bomba odgovorio je: „Da, ako računamo samo istorijska vremena!“ Kako objasniti radioaktivne skelete u gradovima koji su stari nekoliko hiljada godina? U tami prohujalih milenijuma nestali su mnogi materijalni tragovi – ostali su mitovi i legende, koje moramo da proučimo sa velikom pažnjom