Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Broj 633
aktuelno izdanje
Hose Muhika - najobičniji, ili najčudniji predsednik?
Izuzeci koji potvrđuju pravilo
Izgleda da je većina nas, kako ovde, tako i u svetu, toliko navikla da političari nose skupocena odela i voze se u luksuznim automobilima okruženi gomilom telohranitelja da ponašanje Hosea Muhike, predsednika Urugvaja, toliko odudara od te opšteprihvaćene slike da privlači pažnju javnosti širom sveta.

Naime, Muhika, bivši gerilac i borac za prava siromašnih i obespravljenih, našavši se 2009. g. na čelu Urugvaja odmah je pokazao da neće odustati od svojih stavova i ideala i ponašati se onako kako se očekuje od predsednika neke zemlje. Sa svojom suprugom Lucijom Topolanski, koja ne samo da je „prva dama“ Urugvaja, već i ugledni senator i takođe bivši gerilski borac, nastavio je da živi na njihovoj skromnoj farmi u predgrađu Montevidea, a predsedničku palatu je ustupio na korišćenje beskućnicima. I dalje se vozi u svojoj staroj „bubi“, nosi običnu, donekle čak i iznošenu odeću, kad putuje koristi ekonomsku klasu, a najveći deo svoje plate odvaja za rešavanje nekih socijalnih problema. Ispred ulaza na njihovu farmu dežuraju dva stražara i to je jedini pokazatelj da tu živi neko ko nije sasvim običan građanin.

Iako su ga svetski mediji nazvali „najsiromašnijim predsednikom na svetu“, ova „titula“ uopšte nije tačna i zbog nje se Hose Muhika ljuti. On uopšte ne misli da je siromašan, već samo, kako sam kaže, običan, normalan čovek koji je naučio da živi skromno i umereno i smatra i da bi drugi trebalo da isto tako žive. Mada, u jednom intervjuu je izjavio da bi verovatno bio ubijen kad bi tražio od drugih da žive poput njega i njegove supruge!

Hose Muhika je kao mladić 1969. godine postao pripadnik gerilske grupe „Tupamaros“ koja 70-tih godina postala poznata po pljačkama i otmicama i tome da je sav novac „stečen“ na taj način davala siromašnima. Šest puta je ranjavan u sukobima sa policijom, i proveo je 14 godina u zatvoru, od toga 2 godine izolovan u samici na dnu osušenog bunara gde je, da ne bi poludeo, razgovarao sa žabama i insektima.

Godine 1985, sa uspostavljanjem demokratije u Urugvaju, pomilovan je na osnovu zakona o amnestiji i pušten na slobodu. Kada je 1995. godine izabran za poslanika, do zgrade parlamenta dovezao se na svojoj „vespi“. Za predsednika Urugvaja izabran je nakon pobede na izborima 2009. godine i od tada, pa do danas, njegova zemlja kreće da se ubrzanim tempom razvija. Danas se Urugvaj smatra najliberalnijom zemljom Južne Amerike i prednjači u donošenju naprednih zakona o građanskim i ljudskim pravima. Na njegovu inicijativu su doneti zakoni o legalizaciji abortusa i istopolnih brakova, kao i zakon o legalizaciji gajenja i korišćenja marihuane koji je izazvao velike polemike.

Muhika je ponosan na svoju zemlju i smatra je „ostrvom izbeglica u svetu ludih ljudi“. Ipak, on je pre svega realističan čovek. Zakon o legalizaciji marihuane smatra nečim što će doprineti smanjenju stope kriminala, jer korisnici više neće morati da se okreću dilerima droge da bi je od njih nabavili. Isto tako, iako je protivnik slepe opsednutosti ostvarivanja rasta kroz povećanu potrošnju, svestan je neumoljivosti prihvatanja tržišne logike i toga da je nemoguće promeniti svet preko noći.

Njegovi planovi za budućnost, kada mu 2015. godine istekne predsednički mandat, možda najbolje pokazuju o kakvom je čoveku reč. Naime, on i njegova supruga nemaju dece i planiraju da usvoje tridesetoro ili četrdesetoro dece i nauče ih kako se obrađuje zemlja. A što se tiče njega lično, on bi najviše voleo da se, čim izađe iz politike, u potpunosti posveti gajenju hrizantema i ostalog cveća.

Milica Simić

Broj 633
U broju 633

Teme i dileme
Kako da vunderkind ne postane - nesrećni genije

Na granici mogućeg
Ni slučajno nije uvek – slučajno!

Trač ili istina
Okamenjena Zoja

Vizije i vizionari
Neistrošena tajna zvana Tesla

Ima neka tajna veza
Kako nam drugi kradu sreću?

Otkrića
I Ajnštajn ume da pogreši?

Da se zamislite
Metuzalemi su postojali!

Paranormalna iskustva
Nepoželjna u kući

Lavirint duše
Da li ste zavisni od drugih?

Tajne ruskih gradova
Ostankino - zračenje iz prošlosti i sadašnjosti

Na raskršću sudbine
Pronađi svoj istinski put

Neobjašnjivo
Da li postoji miris smrti?

Fizika i tehnologija svesti
Praktična primena misaonog inženjeringa

Pravoslavna vaseljena
U dne careva, kralja i despota

Šta nam se događa
Intuicija

Numerološki kalendar
Budite druželjubivi!

Horoskop
Ko ne rizikuje...

Astro
Ukrajina - kraj zapadne civilizacije!