Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Sveštenikova anatema
Prokletstva - mit ili stvarnost
Stričeve suze ispaštao i sinovac i potomci

Piše Golub Lazarević
Nakon što se ogrešio o strica sveštenika, počinilac slomio vrat padom sa konja, a nasilno stradalo i devet njegovih potomaka

Da sredovečni Stanoje, iz nadaleko poznate familije u nevelikom šumadijskom selu, nije odlučio, čak i po cenu velikog sagrešenja, da se jeftino domogne vrednog imanja nadomak kuće, mnogi veruju da bi nekoliko grobova na seoskom groblju znatno kasnije bilo iskopano.

Dugo je nemoralni čovek merkao njivu od dva hektara, tik uz njegovu, ali i kuću strica mu Alekse, uglednog seoskog sveštenika. Njiva je i nazvana Popovac, po pređašnjem vlasniku svešteniku, a i što su u obližnjoj crkvi, nekoliko generacija unazad, službovali popovi. Njiva se nalazila u samom centru sela, odmah pored crkve i škole. A da sinovac poodavno merači njegovo imanje, crkveni čovek nije ni slutio. Kad mu je dosadilo da obrađuje imanje, što zbog tereta godina, što zbog toga što mlađarija ode “trbuhom za kruhom” u razna mesta, sveštenik odluči da njivu proda. Sasvim slučajno, u stvari - takav je i red, prvo je obavestio sinovca o nameri da proda zemlju. Stanoje jedva dočeka da se dokopa imanja, posebno zato što ga stric nije “ucenio”, već mu je rekao za cenu od 50 dukata.

- Ma, striče, meni se imanje dopada, voljan sam da ga kupim, ali znaš i sam da nije lako do novaca doći, pa tako ni ja nemam sada gotovine da ti platim ceo iznos! - snebivao se Stanoje.
- Pa, koliko imaš gotovine, sinovče? - upitao je sveštenik.
- Svega pet dukata, striče!
- U redu, sinovče. Naši smo, pa mogu da te pričekam koliko hoćeš.
- Vidiš, striče, danas je sveti Vasilije, ili Srpska nova godina, pa ću ti dati ovih pet dukata, a ostalih četrdeset pet na dan Velike Gospojine, to jest 28. avgusta. Mislim da je tako pravo i ja ću do tada da se snađem. Pa, čist račun - duga ljubav!
Složi se sveštenik sa predlogom, uzme pet zlatnih novčića i predloži da ništa ne pišu. Svoji su, dali su reč, pa ako oni jedan prema drugome ne budu kako valja, ko će?! Nažalost po sveštenika, kupac je drugačije razmišljao, te predloži:
- More, striče, jesmo mi, što se kaže, rod rođeni i naši. Tu nema zbora, ali svi smo mi smrtni ljudi, pa biž ja voleo da napišemo priznanicu, da ostane trag od naše pogodbe, za svaki slučaj! - bio je uporan Stanoje.
Ne sluteći ništa loše, sveštenik Aleksa napiše priznanicu na pet dukata koje je, na ime prodate zemlje, primio od sinovca Stanoja i uruči mu je da ovaj ima dokaz o izvršenoj uplati.


Lažni brojevi
Malo se sveštenik iznenadio kad se na veliki pravoslavni praznik Veliku Gospojinu približilo veče, a sinovac Stanoje se nije pojavljivao sa novcem, niti je davao avaza i objašnjenja zašto nije došao u dogovoreno vreme. Sunce je već odlazilo ka “zaodu”, kad se crkveni čovek zaputio kući sinovca Stanoja. Ovaj ga pozva u kuću, ali sveštenik odbi, već ga upita:
- Sinovče, prođe praznik, a tebe nema da doneseš one dukate koje mi duguješ za kupljenu njivu. Rekli smo da je rok do današnjeg dana. Ako nisi sve spremio, pomerićemo rok, Naši smo!
- O kakvim dukatima pričaš, striče? - tobož se začudi Stanoje.
- Pa, sećaš li se, sinovče, da si mi, prilikom kupovine, dao pet, a ostao dužan još 45 dukata? Dogovorili smo se da te čekam do Velike Gospojine, pa da mi danas isplatiš ostatak! - podseti ga Aleksa, ne očekujući ništa loše.

Na te reči, Stanoje pokaže stricu onu istu priznanicu, koju su napisali i koju je Aleksa potpisao prilikom pogodbe, ali je na njoj, uz upisanu cifru pet, dodao i nulu, pa je ispalo da je, prilikom kupovine, isplatio čitavu cenu za imanje!
U prvi mah, sveštenik nije mogao da poveruje da je rođeni sinovac mogao tako da ga natocilja, ali kad je video da je “vrag odneo šalu”, poče sveštenički da savetuje sinovca kako to ništa ne valja i kako čini veliki greh, i to prema rođenom stricu. Nažalost, ni to nije pomoglo i rođački spor ode u sudske vode.

Na sudu je Stanoje tvrdio kako je celokupan iznos platio stricu prilikom pogodbe. Sudija je upitao kolika je cena, Aleksa odgovorio da je 50 dukata, a sinovac je platio samo pet prilikom kupovine i objasnio o roku do kojeg su se dogovorili da ga stric čeka za isplatu. Stanoje je hladnokrvno pokazao vešto falsifikovanu priznanicu sa Aleksinim potpisom. Sudija je upitao Aleksu da li je to njegov potpis, a sveštenik je potvrdio uz napomenu da je primio samo pet, a ne pedeset dukata! Potom delilac pravde upita i Stanoja da li sme da se zakune na krst i kandilo i ovaj se, bez trunke griže savesti, prekrstio, poljubio čamov krst i zakleo da je stricu isplatio sav dug. Još se, tobož, čudio odakle stricu sloboda da ga tuži “na pravdi Boga”. Sudija nije imao težak posao, već je presudio da je Stanoje u pravu, a Aleksa nema pravo na potraživanje, pošto je, svojeručno, potpisao da mu je sinovac platio. Sveštenik je gorko zaplakao, više zbog rođakovog nepoštenja, nego što mu je bilo žao pretrpljene štete. Kroz suze ga je prokleo:
- Sinovče, kako radio, tako ti Bog platio!

SLOVA

Stanojevi zemljaci, komšije, rođaci i prijatelji tvrde kako se zbog njegovog falsifikata i teškog sagrešenja prema stricu, prilikom ispisivanja o primljenom, odnosno uplaćenom novcu, pored brojke koja označava iznos, dodaje i overa slovima. Što je sigurno, sigurno je!

Stižu kletve...
Vrativši se u selo, sveštenik Aleksa je sedam jutara, pre sunca, odlazio u crkvu, prevrtao mantiju i kleo sinovca. Da je đavo došao po svoje, komšije i drugi žitelji nevelikog sela shvatili su kad je nastradala Stanojeva žena Đurđija. Volela je da popije, pa je suprug zaključavao kačaru brvnaru katancem. Pričalo se da je i katanac ukrao iz seoskog zatvora, ali kako je beskrupulozni čovek bio u veoma dobrim odnosima sa sreskim načelnikom, kojeg je podmićivao raznim poklonima, niko u selu mu ništa nije mogao. Kad joj se pripila rakija, Đurđija uzme merdevine, popne se na krov i stane da skida ćeramidu kako bi ušla u kačaru. Na nesreću, pod njenom težinom popusti trula “šindra”, krovni pokrivač, pa nesrećna žena propadne u kacu sa džibrom. Slučajno je tuda prolazio Stanojev brat, začudio se zašto je krov polomljen, popeo se i video Đurđiju kako se koprca u džibri. Na jedvite jade uspeo je da je izvuče, ali je nesrećna žena umrla nakon tri dana.

I sam krivokletnik je loše završio. Vraćao se sa njive, jašući kobilu koja se verovatno od nečega uplašila i zbacila vlasnika Stanoja. Kad je kobila stigla kući bez jahača, ukućani pohitaše ka imanju da vide šta je bilo sa Stanojem. Baš u ataru komšijskih vinograda pronašli su sagrešenika slomljenog vrata. Nesrećnik je pao sa konja glavačke i na mestu ostao mrtav. Ali, nažalost, ni tu nije bio kraj namirivanju duga zbog Stanojevog krivokletstva i anateme ozlojeđenog strica Alekse.
Unuk Stanojev Isailo, nastradao je, takođe, pod čudnim oklnostima. Ne zna se u kojoj meri je za njegovu smrt krivo dedino, a u kojoj meri sopstveno sagrešenje. On je, jednom prilikom, naišao na kombi turske registracije koji se prevrnuo i zapalio. Sa dvojicom rođaka je uspeo da izvuče jednog Turčina sa teškim opekotinama, dok je drugi izgoreo, Ali, kad je, nešto kasnije, Isailo video da je iz kombija ispao kovčežić sa podosta novca i nakita, bez razmišljanja je usmrtio i drugog putnika i prigrabio blago. Gramzivi čovek nije imao priliku da dugo uživa u krvavom plenu. Tri godine kasnije, njega je, u saobraćajnom udesu, usmrtio Turčin nadomak motela „Prokleta Jerina“ kod Smedereva. Posle udesa, pregazio ga je i šleper sa dvadesetak točkova, tako da su od njega ostali samo šajkača i lična dokumenta.

Unuka Margita se prvo odala nemoralnom životu i služila ostalim devojkama kao loš primer. Razljućeni otac ju je, jedne zimske večeri, oterao iz kuće. Nesrećna devojka se potucala od nemila do nedraga, spavala po senicima i štalskim jaslama, pa se jedne noći, u vreme jakih mrazeva, onako neuhranjena i slabo odevena, smrzla.

Unuk Stanojeve kćerke - Dušan je služio vojsku u gradu na Dunavu i uoči Drugog svetskog rata, kupajući se sa drugovima, udavio se u velikoj reci.
Praunuk Stanojev, Živadin, nije navršio ni petu godinu kad je pao u veliki bakrač vrelog ceđa koji se kuvao na verigama vatrišta u staroj kući “odžakliji” i zadobio smrtonosne opekotine.
Čukununuk Dragoš je nastradao u obračunu sa policijom, prilikom pljačke jedne inostrane banke. Umesto da se preda kad je zatečen ispred trezora, zapucao je na uniformisane ljude, koji su ga usmrtili.

Drugi čukununuk Trifun, umro je iznenada, pošto mu je berberin, dok ga je brijao, rasekao bradavicu. Rana se inficirala i nesrećnom mladiću nije bilo spasa.
Namirenje duga nije pogodilo samo Stanojeve direktne potomke, već je nasilnom smrću umrla i Leposava, supruga Stanojevog unuka Milenka. U čitavoj okolini nije bilo vrednije i čestitije žene od nje, a smrt ju je zatekla ispod seoskog zapisa. Ona se sklonila pod razgranato sveto drvo od iznenadne kiše. U jednom trenutku je munja zaparala nebo, prolomio se strahovit tresak, a ispod svetog stabla je ostalo nepomično Leposavino telo.

Stanojev sin Veliša nije nastradao nasilnom smrću. Poživeo je više od sedamdeset godina, ali je kraj dočekao u nesnosnim mukama, tako da ni žena Milka, koja se, decenijama, bavila vračanjem i znala “trista čuda”, nije mogla da mu pomogne.

Vremešni ljudi, koji su bili savremenici Stanojevog sagrešenja i iščekivali da vide kakva kazna sledi za učinjeno krivokletstvo, nakon svake od nasilnih smrti sagrešenika i njegovih potomaka, tvrdili su kako je Svevišnji spor, ali dostižan i da je suđeno da svako, kad-tad, plati za svoja nedela.


U broju 452

Senzacionalno
Može li da se poludi zbog gajenja mačaka?!

Čuda vere
Zbog greha presušilo osam izvora

Zašto su Švajcarci uspešni
Božanska ekonomija Žana Kalvina

Zapisano u zvezdama
Život u kuli od slonovače

Baština
Dragulj na Oplencu

Teorije koje život znače
Neka vajda i od smaka sveta!

Budućnost koja je počela
Tuširanje mozga – što da ne?!

Iz strane štampe
Monstrumi iz središta zemlje

Krajevi i ljudi
Tukao kuma – dobio poklon

Da se ne zaboravi
Crkva za krvavu bunu

Iskustva bliske smrti
Nekom sreća, a nekome - noćna mora

Ima neka tajna veza
Postoji li horoskop nestajanja?

Nova izdanja
Judino jevanđelje i na srpskom

Iz sveta sedme umetnosti
Tanka linija između čuda i praznoverja

I to se događa
Tajanstveni golub sa Rudnika

--------------
Rubrike

Pouke protojereja Borivoja Grujičića
Nedelja pravoslavlja

Prokletstva - mit ili stvarnost?
Sveštenikova anatema

Paralelni svet
Duhovi još uvek ratuju

Svest i naduzročni poredak
Njegošev tajni jezik

Dosije X na naš način
Mrnjavina kletva

Šta nam se događa
Snajina preslica

Numerološki kalendar
Čuvajte se petka trinaestog!

Magija bilja
Ogrevak kuće izgrevak života

Horoskop
Saznajte šta vam se kuva iza leđa...