Da li ste pristalica teorije zavere?
Da
Ne
Ne znam
Kraljevski Red spašava Srbiju
Obnovljena tradicija
Piše Peđa Radosavljević

Biti vitez, znači ostati veran svojoj sudbini, Božjoj Promisli Viteštvo je uzvišenije od herojstva, a zvanje viteza je više od ratnika, vitez je bogotražitelj i pomazanik
Za Vrbicu - tradicionalni susret vitezova na Kalemegdanu

Danas, kad je pozitivni vrednosni sistem svake vrste u zemlji Srbiji gotovo na nuli, i kad je sve podređeno borbi za novac – pojavljuje se Kraljevski Red Vitezova sa ciljem da Srpkinje i Srbe vrati njihovom iskonskom i kosovskom opredeljenju – Carstvu Nebeskom! Osnivač i predsednik ovog Reda je Hadži Zoran Dušanov – Marđenović, slikar i glumac, rođen u Parizu, u kojem je živeo do bombardovanja Srbije 1999. godine. Tada se preselio u Beograd kako bi nas iznova vratio idealima svetog Despota Stefana Lazarevića koji je zaštitnik ovog modernog srpskog viteškog Reda, čiji je zemaljski pokrovitelj kneginja Linda sa sinovima, Mihajlom i Đorđem.

- Biti vitez, znači ostati veran svojoj sudbini, odnosno Božjoj Promisli i prihvatiti patnju i smrt ako je to potrebno radi hrišćanskih ideala na kojima počiva naša civilizacija. Uz drevnog viteza uvek je stajao duhovnik: jedan je bio misao, drugi akcija - ovako za “Treće oko” Hadži Zoran Dušanov – Mrđenović, prvi vitez savremene Srbije, objašnjava šta znači biti pripadnik Kraljevskog Reda.

Složićete se, klasično doba viteštva je prošlo. A da li se današnji vitezovi po nečemu razlikuju od srednjovekovnih, koji su vama uzor?
- Kodeks ponašanja viteza je jedinstven za sva vremena kad je reč o suštini viteštva. Oduvek, pa i danas, viteštvo se svodi na jedno – na brigu o duši! Viteštvo je više od herojstva i biti vitez znači biti nešto više i od ratnika. Moderni vitez ne mora da nosi oklop i mač, ne mora da izlazi na dvoboje u ranu zoru i ne mora da bude kao Don Kihot koji tužno i smešno juriša na vetrenjače. Ipak, mora da bude bogotražitelj i miropomazanik u svom srcu.

Koje su konkretne aktivnosti Kraljevskog Reda Vitezova?
- Naš osnovni cilj je razvijanje tradicionalnih viteških veština i vrednosti kroz sportske aktivnosti, kulturne manifestacije, kao i kroz humanitarni rad. U planu su i veliki umetnički projekti i organizovanje kampova za decu, gde bi se mališani podučavali ovoj tako potrebnoj i, nažalost, zaboravljenoj vrednosti – viteštvu. Ne smemo da dozvolimo da današnja kriza poništi sve ono što je u Srbiji stvarano generacijama! Kraljevski Red Vitezova je vera, ljubav i nada. Vera da će se među nama, kroz naše potomke, javljati novi uzori kao što su to nekada bili Despot Stefan, knez Lazar, Miloš Obilić, Sveti Sava... Takođe, naš posao je da otkrivamo i javnosti predstavljamo nedovoljno afirmisane i talentovane slikare, vajare, pisce, pesnike... U komunističkom vremenu, koje je iza nas, nažalost, zaboravili smo šta se podrazumeva pod pojmom vitez. Podstaknuti holivudskim kvaziistorijskim filmovima, viteštvo smo skloni da vezujemo samo za mačevanje, turnire na kojima se odmerava fizička snaga i na taj način osvaja srce ili ruka zanosne princeze. Viteštvo sve to jeste, ali i mnogo više od toga. Konačno, moderno srpsko viteštvo, okupljeno u Kraljevskom Redu Vitezova, ima misiju da Srbiju vrati na viši nivo zemaljskog postojanja.

Bliži se Vrbica, dovoljno je reći - Kalemegdan i “Bogoljubljenje”. O čemu je reč?
- Radi se o manifestaciji koju Kraljevski Red Vitezova organizuje svake godine na Vrbicu, za vreme Velikog posta, uoči velikog praznika koji je u narodu poznat kao Cveti. Inače, na Lazarevu Subotu ili Vrbicu, Kalemegdanska tvrđava je oslobođena od Turaka, a prema crkvenom predanju, na taj dan je i Gospod Isus Hristos ušao u Jerusalim. Dakle, dan je više nego simboličan. Inače, ovu manifestaciju obavljamo sa blagoslovom patrijarha srpskog Pavla. Slobodno mogu da kažem da je “Bogoljubljenje” izraslo u najlepši i najveći sabor viteških umetnosti. Dakle, i ove godine na Vrbicu bićemo okupljeni, ali na novom mestu, u Starom Dvoru tj. u Skupštini grada Beograda; sa nama biće dobar deo diplomatskog kora i kraljevske porodice Karadjordjević, koji će uveličati ovogodišnje “Bogoljubljenje” koje će biti održano kao Vaskršnja viteška akademija. Kao i prošle godine, vitezovi našeg Reda biće u srednjovekovnim nošnjama, sa mačevima u rukama... Zvezde naše estrade, takodje, biće sa nama: Madam Piano, Predrag Cune – Gojković, Ljuba Manasijević, orkestar Jovana Maljokovića... “Bogoljubljenjem” Kraljevski Red Vitezova oživljava ono najuzvišenije iz sfera srpskog zadremalog duha. Jedan od ciljeva “Bogoljubljenja” je da se Srbi i Srbija predstave svetu u svom najlepšem, iskonskom svetlu - u svetlu viteštva!

Prošlogodišnje “Bogoljubljenje” otrgnuto je od zaborava tako što je snimljeno u DVD formi. Izdavač je RTS, delo će se uskoro pojaviti u prodaji, a sav prihod biće upotrebljen za obnovu porušenih svetinja na Kosovu...
- DVD sa manifestacijom “Bogoljubljenja” iz 2006. godine treba da se ovih dana nađe u prodaji. Sa snimkom, kupci dobijaju i malu knjigu “Bogoljubljenje”, odštampanu na luksuznom papiru. U njoj mogu da se nađu osnovni podaci o Kraljevskom Redu Vitezova i našem uzoru, Despotu Stefanu. Kupovinom ovog humanitarnog DVD-a pomažemo obnavljanje kosovskog manastira – stradalnika, Deviča. Inače, više o našim aktivnostima može da se sazna na sajtu: www.kraljevskiredvitezova.org. Za dobronamerne savete i predloge uvek smo otvoreni – sve u cilju vaskrsa Srbije!


U broju 451

I to je Srbija...     
Kad se udruže baksuzi i namćori!

Ima neka tajna veza
U zagrljaju ledene sante

Prokletstva – mit ili stvarnost
Sekirom na sveto drvo!

Iskustva
Vera bolja od dopinga!

Meteoriti
Sudar sa Zemljom 2036. godine?!

Obnovljena tradicija
Kraljevski Red spašava Srbiju

Zapisano u zvezdama
Tragači za nemirom

Kutak za skeptike - između istine i legende
Svetog Pavla pogodila munja

Stožeri duhovnosti
Rudolf Štajner, najbolje čuvana tajna dvadesetog veka

Hodočašće
Zavičajno svetkovanje

Paranormalna Evropa
Ukleto kamenje donosi nesreću

Šta nam se događa
Kapela

Umetnost kao opomena
Moderna crvena pustinja

Neobični hobi
Potkovao hiljadu jaja

Stvari o kojima (ne)razmišljamo
Neandertalac, čovek budućnosti

Iskustva bliske smrti
Pred sudom boga Jame

Ima tu nešto
Mirisni napadi – novi terorizam

(Ne)obični kućni ljubimci
Kameleon i kobra - kao kuca i maca

I to se događa
Rime dolaze iz kosmosa

Provokativno
U avion samo – goli!

RUBRIKE

Pouke protojereja Borivoja Grujičića
Pečat života večnoga

Paralelni svet
Sablasti iz bolnice užasa

Svest i naduzročni poredak
Tajne srpskog Tibeta

Dosije X na naš način
Noć Plave Ruže

Numerološki kalendar
Izborite se sa problemima – možete vi to!

Horoskop
Ne dozvolite da vam vreme pokvari raspoloženje